Κλείσιμο

Σαμαράς προς Βενιζέλο: Πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση - ΥΠΟΙΚ: Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις

Σύντομο τετ α τετ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο είχε την Παρασκευή το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να δήλωσε στον κ. Βενιζέλο, ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές «είναι πολύ δύσκολη». 

Πηγές του Μαξίμου τονίζουν πάντως ότι «ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου παραμένει».

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής (Παρασκευή) τηλεδιάσκεψης με την τρόικα, η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών.»

Βασικό ζήτημα διαφωνίας παραμένει στάση της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Η κυβέρνηση εμμένει στην άποψή της ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη παραδοχή κατατέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, κάτι που φέρεται να έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους δανειστές.

Το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έσπευσε να τονίζει παράλληλα ότι κατά την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως έγινε γνωστό, από την 1η Ιουλίου του 2015 το ενιαίο μισθολόγιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο ΥΠΟΙΚ, και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς του, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα εφαρμοστεί σε όλο το δημόσιο.

Ανάλογη σύσκεψη για το μισθολόγιο του Δημοσίου, είχε πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ερωτηθείς, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους, σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ο Μ. Σχοινάς απάντησε: «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημεία. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, ούτως ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των κλιμακίων μας στην Αθήνα».
Πηγή: skai.gr