Κλείσιμο

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Υπάρχει ακόμα χρόνος για την Ελλάδα μέχρι το Eurogroup

«Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου», δήλωσε σήμερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό).

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος.

Τέλος, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες. Αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως είπε, και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, τηλεδιάσκεψη με την τρόικα θα έχει στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών που χωρίζουν τις δυο πλευρές και δεν επιτρέπουν την επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα.

Χθες Τετάρτη, η ελληνική πλευρά απάντησε στα 19 ζητήματα που έχουν θέσει οι δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», για τα ασφαλιστικά η Αθήνα αντιπρότεινε «πάγωμα» συντάξεων για δύο χρόνια, αντί για μείωση, και αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης.

Επίσης, η Αθήνα προτείνει να δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών να ασφαλίζονται σε χαμηλότερη κλάση, με αντίστοιχη μείωση των παροχών.

Στα εργασιακά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση απορρίπτει αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία, αλλά συζητεί προσαρμογές στο λοκ-άουτ και στις συνδικαλιστικές άδειες.

Επιπλέον, δέχεται να εφαρμοστεί άμεσα από τις αρχές του 2015 το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο ενώ επιμένει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.
Πηγή: ΑΜΠΕ