Στις 7 Δεκεμβρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός (upd)

Αύριο Παρασκευή κατατίθεται από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2015, ο οποίος και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Δεκεμβρίου.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, και με το πέρας της επεξεργασίας του θα εισαχθεί στην Ολομέλεια του σώματος την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα είναι πενθήμερη και θα κορυφωθεί την τελευταία ημέρα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αλλά και την ονομαστική ψηφοφορία, που ενέχει και τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου.

Τηλεδιάσκεψη και αξιολόγηση

Η κατάθεση του προϋπολογισμού θα έρθει λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη που θα έχει στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με την τρόικα, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών που χωρίζουν τις δυο πλευρές και δεν επιτρέπουν την επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα.

Χθες Τετάρτη, η ελληνική πλευρά απάντησε στα 19 ζητήματα που έχουν θέσει οι δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», για τα ασφαλιστικά η Αθήνα αντιπρότεινε «πάγωμα» συντάξεων για δύο χρόνια, αντί για μείωση, και αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης.

Επίσης, η Αθήνα προτείνει να δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών να ασφαλίζονται σε χαμηλότερη κλάση, με αντίστοιχη μείωση των παροχών.

Στα εργασιακά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση απορρίπτει αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία, αλλά συζητεί προσαρμογές στο λοκ-άουτ και στις συνδικαλιστικές άδειες.

Επιπλέον, δέχεται να εφαρμοστεί άμεσα από τις αρχές του 2015 το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο ενώ επιμένει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.
Πηγή: skai.gr, Πηνελόπη Γκάλιου