Βενιζέλος στην «Κ» Κύπρου: Κοινό πλάνο αντίδρασης στην Τουρκία από Αθήνα- Λευκωσία

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινό πλάνο αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ» διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή Κύπρου ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά επισημαίνει πως θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, και πρωτίστως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει μορατόριουμ στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα δεν λέει καθαρά στην Τουρκία ότι πρέπει να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επενδύει πολλά στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο, χαρακτηρίζει κραυγαλέα παράνομη τη μεταφορά τουρκικής πλατφόρμας γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, και τονίζει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το κεκτημένο που δημιούργησε το δημοψήφισμα του 2004.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει σκέψη για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας- Κύπρου, ο κ. Βενιζέλος απαντά ότι «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο».

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός σημειώνει ότι επενδύει πολλά στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο στα θέματα της ενέργειας και του τουρισμού και χαρακτηρίζει «καθοριστικό» τον ρόλο της Αιγύπτου στα ζητήματα της Γάζας, της Συρίας, του Λιβάνου και της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών επενδύει πολλά στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο, χαρακτηρίζει κραυγαλέα παράνομη τη μεταφορά τουρκικής πλατφόρμας γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τονίζει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το κεκτημένο που δημιούργησε το δημοψήφισμα του 200

Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για πολιτικής συναίνεσης για μια «ελληνική στάση» απέναντι στα εθνικά θέματα. Εκτιμά πως η κρίση δεν έχει πλήξει τη «διαμορφωμένο πλαίσιο συναίνεσης ως προς την εξωτερική πολιτική», όμως προειδοποιεί πως δεν πρέπει οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες να παρεισφρέουν στη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.

Η αποφυγή της μετατροπής της οικονομικής κρίσης σε «μοχλό αυξημένων πιέσεων» για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα (όπως το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στη θάλασσα) είναι η κύρια «στρατηγική προτεραιότητα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εθνικής συναίνεσης, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Πηγή: skai.gr