Κλείσιμο

Βενιζέλος στην «Κ»: Στόχος μας η κρίση να μην γίνει μοχλός πιέσεων στα εθνικά θέματα

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών σημειώνει εκ νέου την ανάγκη για πολιτικής συναίνεσης για μια «ελληνική στάση» απέναντι στα εθνικά θέματα. Εκτιμά πως η κρίση δεν έχει πλήξει τη «διαμορφωμένο πλαίσιο συναίνεσης ως προς την εξωτερική πολιτική», όμως προειδοποιεί πως δεν πρέπει οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες να παρεισφρέουν στη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.

Η αποφυγή της μετατροπής της οικονομικής κρίσης σε «μοχλό αυξημένων πιέσεων» για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα (όπως το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στη θάλασσα) είναι η κύρια «στρατηγική προτεραιότητα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εθνικής συναίνεσης, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως ο καλύτερος συσχετισμός δυνάμεων για τα εθνικά θέματα μπορεί να επιτευχθεί με τη διαμόρφωση μιας ενιαίας «ελληνικής στάσης» απέναντι στις κρίσεις που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή, με τον σχηματισμό αυτής της εθνικής θέσης να αποτελεί την υπ’ αριθμόν δύο στρατηγική προτεραιότητα του ΥΠΕΞ.

Ο κ. Βενιζέλος, σημειώνει πως η «ελληνική στάση» θα πρέπει να ενσωματώνει παραδοσιακές αλλά και καινούργιες συμμαχικές σχέσεις, όπως με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και να συνάδει με τη θέση της την ιδιότητα της χώρας μας ως μέλους της Ε.Ε. και του NATO.

Στο πλαίσιο αυτό, σχολιάζει αισιόδοξα πως παρά τις πολιτικές διαιρέσεις που επέφερε η κρίση και τις διάφορες «δημαγωγικές κραυγές» σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ακόμα δεν έχει επηρεαστεί «καταλυτικά» το «διαμορφωμένο πλαίσιο συναίνεσης ως προς την εξωτερική πολιτική».

Προειδοποιεί όμως πως, ενώ δεν υπάρχουν θέματα-ταμπού στη συζήτηση περί εξωτερικής πολιτικής, ο διάλογος πρέπει να γίνεται με επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια και εθνική και πολιτική υπευθυνότητα, κι όχι με θυσίες «στον βωμό της εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων»

«Ο πραγματικός πατριωτισμός βασίζεται μόνο στην πλήρη γνώση της ιστορίας και την απροκατάληπτη εκτίμηση του συσχετισμού των δυνάμεων. Χρειάζεται όμως πάντοτε τεταμένη προσοχή γιατί ιδεοληψίες και στερεότυπα παρεισφρέουν ανά πάσα στιγμή», συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος.

«Προφανώς και υπάρχουν στον εσωτερικό δημόσιο βίο δημαγωγικές κραυγές, γραφικοί δήθεν υπερπατριωτισμοί, εύκολα στερεότυπα, συνωμοσιολογικές θεωρίες, σύνδρομα καταδίωξης, ερασιτεχνισμοί και επιπολαιότητες ως προς τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου και τη νομολογία των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, ρηχή ανάγνωση και ιδεολογική χρήση της ιστορίας, παρεξηγήσεις και λογικές αυθαιρεσίες. Όλα αυτά μπορεί να προκαλούν παροδικό πολιτικό θόρυβο, δεν θίγουν, όμως, τελικά τις στρατηγικές επιλογές της χώρας» υπογραμμίζει.

Ολόκληρο το άρθρο του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Καθημερινή της Κυριακής
Πηγή: skai.gr