Συμφωνία τεσσάρων σημείων μεταξύ Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ για το Δημόσιο (upd)

Σε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, προκείμενου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες τους για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει το νέο μισθολόγιο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Μέχρι το τέλος του 2014, θα πρέπει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να έχει νομοθετήσει το οριστικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με βάση το οποίο θα οριστικοποιηθεί και το νέο μισθολόγιο.

Για τη διάφορα στις αμοιβές των υπάλληλων του υπουργείου Οικονομικών - τη λεγόμενη και προσωπική διάφορα - από 1η Ιουλίου του 2015 πιλοτικά θα γίνει εσωτερική ανακατανομή του συνολικού ποσού σε υπαλλήλους και υπηρεσίες που αφορούν στη συλλογή εσόδων.

Αυτή η προσωπική διάφορα που έχει διατηρηθεί και σε άλλα υπουργεία θα μειωθεί από 5-10% και θα κατευθυνθεί στα στελέχη της διοίκησης των εν λόγω υπουργείων.

Το τέταρτο σημείο της συμφωνίας αφορά τον μισθό των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο. Θα διαμορφωθεί στα 680 ευρω αλλά θα υπάρχει πρόβλεψη παροχής επιδόματος για όσους καλούνται να υπηρετήσουν σε άλλη περιοχή από τον τόπο διαμονής τους.

Το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι δυο πλευρές θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για την τελική έγκριση.

Μιλώντας εν τω μεταξύ σε κομματική σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως η παράταξη συνεχίζει στην πορεία με στόχο την επίτευξη του στόχου της ολοκλήρωσης του προγράμματος εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και την αλλαγή σχέσης με την τρόικα, όπου το ΔΝΤ θα παρέχει μόνο τεχνική βοήθεια, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη θέση του ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ούτε νέος δανεισμός από τον μηχανισμό στήριξης. Ο όποιος δανεισμός χρειαστεί η χώρα θα γίνει, είπε, από τις αγορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την τριμερή δεν πρόκειται να ανοίξει το ασφαλιστικό, ούτε το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Είπε επίσης ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ενισχυθεί η λειτουργική ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Πηγή: Γιάννης Καντέλης, ΑΜΠΕ