Μεσογειακό διάλογο για να μη διαχυθεί η κρίση του τζιχαντισμού προτείνει η Αθήνα

Μεσογειακό διάλογο για την περιφερειακή ασφάλεια και την αποφυγή διάχυσης της κρίσης από τη Συρία και το Ιράκ προκρίνει η Αθήνα, έναντι μόνο της στρατιωτικής δράσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε νωρίτερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Βενιζέλο, κατά την οποία ο γ.γ. του NATO κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές αναφορικά με τη δράση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Κάλεσε όλους να συγκεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και οι «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι εξήγησε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, πως η λύση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και το πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα κάλεσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η Τουρκία επιλέγει την πρόκληση και τον τορπιλισμό του διάλογου» δήλώσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Χθες Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου συναντήθηκαν στη Λευκωσία και εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, όπου αποδοκιμάζεται η τουρκική συμπεριφορά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ