Ερώτηση Κουβέλη και πέντε βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελβετία

Το ζήτημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω τραπεζών της Ελβετίας φέρνουν στη Βουλή έξι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην υιοθέτηση της κοινοτική οδηγίας που προβλέπει φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργού Οικονομικών και Δικαιοσύνης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επικαλούνται στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ελβετούς εισαγγελείς και όπως λένε «επιβεβαιώνουν την υπόθεση περί χρήσης ελβετικών τραπεζών από Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή» και υποστηρίζουν ότι η αποκάλυψη αυτή «επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών ότι το ποσό των καταθέσεων ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ και μπορεί να φέρει στο κρατικό προϋπολογισμό έσοδα 800 εκατ. ευρώ εφάπαξ και επιπλέον 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως».

Ειδικότερα οι βουλευτές αναφέρουν ότι «Ελβετοί εισαγγελείς εφορμώντας από την ομολογία του κ. Ζήγρα, αποκάλυψαν πελατολόγιο έλληνα τραπεζίτη της Ζυρίχης, τα αρχεία του οποίου φαίνεται να είναι ο συνδετικός κρίκος με Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν τεθεί υπό έρευνα για εμπλοκή σε σκάνδαλο με μαύρο χρήμα. Οι έρευνές των Ελβετών δεν εστιάζονται στο ύψος των εμβασμάτων αλλά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το άνοιγμα ενός λογαριασμού, τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν, την αλληλογραφία ανάμεσα στην τράπεζα και τον πελάτη».

Κατόπιν αυτών και δεδομένης της υιοθέτησης της Οδηγίας (2014/48/ΕΕ) για τη φορολόγηση των καταθέσεων που αφορά και την Ελβετία, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν «πραγματοποιείται αντίστοιχος έλεγχος από τις Ελληνικές Οικονομικές Αρχές για τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία και αν θα προχωρήσει άμεσα η ενσωμάτωση της ανωτέρω κοινοτικής Οδηγίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές: Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιάννης Πανούσης
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου