Παπανδρέου: Αναζητάμε νέα αρχή με προοδευτική διακυβέρνηση – αιχμές για ΝΔ, Βενιζέλο

Την ολική επαναφορά του στην κεντρική πολιτική σκηνή «με αναγέννηση του προοδευτικού κινήματος», και με την πλήρη αποστασιοποίησή του από την κυβέρνηση και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, φαίνεται να σηματοδοτεί ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με την ομιλία του, την Παρασκευή το βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης - αφιέρωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» που φιλοξενήθηκε στο Ζάππειο και μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο.

«Αναζητάμε μια νέα αρχή» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «διψάμε για αναγέννηση του κινήματός μας, που θα συμβάλλει καταλυτικά στην αναγέννηση της χώρας και πρόσθεσε: «Θα υπηρετήσω αυτή την προσδοκία, όσο πιο σωστά και όσο πιο ενωτικά μπορώ έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί».

Ακολούθως ανέπτυξε το τι σημαίνει νέα αρχή που είπε τονίζοντας ότι «η πορεία μας πρέπει να εδράζεται σε στέρεες βάσεις και δεν υπάρχει στερεή βάση χωρίς αλήθειες και χωρίς αξίες».

Επίσης προχώρησε σε μια μίνι αναδρομή στο παρελθόν και την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο και υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε ως πρωθυπουργός ενώ διερωτήθηκε για τη ΝΔ: «Τι θα έκαναν το 2010 αυτοί που σήμερα πνίγονται σε μια κουταλιά νερό; Ούτε μια ώρα δεν θα άντεχαν». Συνεχίζοντας διερωτήθηκε «πού είναι σήμερα αυτοί που έλεγαν ότι φουσκώσαμε το έλλειμμα, που είναι αυτοί που έλεγαν πως θα μας έδιναν δεκάδες δισ.».

«Δεν μας δάνειζαν ούτε κάλπικη λίρα χωρίς ληστρικά επιτόκια» είπε, και πρόσθεσε ότι «τώρα αντιλαμβάνονται τι σήμαινε να παλεύουμε για τα αυτονόητα απέναντι σε μια συντηρητική Ευρώπη που ήθελε να μας τιμωρήσει. Ίσως αντιλαμβάνονταν που θα ήταν η Ελλάδα μετά από μια χρεοκοπία. Αυτοί που έσκιζαν το μνημόνιο στα λόγια, έμειναν σ΄ αυτά» σημείωσε, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ. Επίσης επέμεινε ότι «με εθνική συναίνεση το 2011, και με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει θα είχαμε περάσει σήμερα τον κάβο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εξαπέλυσε εμμέσως πυρά και κατά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι «όταν κάποια στιγμή διαβούμε το κάβο, αυτό θα οφείλεται στις θυσίες των Ελλήνων και σ΄ αυτό το κίνημα μας που δεν το έβαλε στα ποδιά λέγοντας πως έκανε το χρέος προς την πατρίδα αν και μερικοί στο κίνημα μας ντρέπονται και δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν, ντρέπονται να το υπερασπιστούν, να το αναγνωρίσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα μίλησε για ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και επισήμανε: «Πράγματι ανησυχώ. Ελάχιστοι αποφασίζουν, ουδείς ενημερώνει. Το ζητούμενο είναι η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση για να πάμε μπροστά» και έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση παντού».

Μάλιστα, έσπευσε να διαχωρίσει την θέση του σαφώς από εκείνη του κ. Βενιζέλου. «Δεν μιλάω για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάω για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι πρώτος, κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα» τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να διοργανωθεί διεθνές συνέδριο για τη διαχείριση του εθνικού χρέους, εδώ στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα του θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τα κόμματα.

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι το έργο και οι πολιτικές του δικαιώνονται μέρα με τη μέρα και ζήτησε να τις υπερασπισθούν λέγοντας είμαστε πολλοί και μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και κατέληξε: «Ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας, μας καλεί και πάλι. Στο κάλεσμα αυτό, ξανά μαζί, πάμε».

Στην ομιλία παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Καρχιμάκης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μάνος Φραγκιαδουλάκης, Μανόλης Στρατάκης, Γιάννης Σκουλάς, η πρώην βουλευτής και πρώην νομάρχης Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης , πρώην στελέχη νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, πρώην και νυν δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, και πολλοί Ηρακλειώτες.

Η έκθεση αποτελεί μια ιστορική αναδρομή μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, που διαμορφώνουν ένα ιστορικό παζλ μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ