Η ΕΕ ζητεί σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου – Κόντρα Σαμαρά με Κάμερον, στήριξη από Μέρκελ

Να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου, και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), ζητεί από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο κείμενο συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον όταν παρουσίασε τις κοινές ελληνικές-κυπριακές θέσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να περάσουν στο τελικό κείμενο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας στην βρετανική πλευρά ότι, όπως όλες οι χώρες έχουν ΑΟΖ έτσι (έχει) και η Κύπρος.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ότι μετά από εξουσιοδότηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το γεγονός ότι η ΕΕ με το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξε, καλεί την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κύπρου.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν πως κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εξάλλου, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά που εκπροσώπησε την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε. 



Πηγή: ΑΜΠΕ, Newsdesk ΣΚΑΪ