Κάμερον: Το Λονδίνο δεν πληρώνει τα επιπλέον 2,1 δισ. για την Ευρώπη

«Πόλεμος» φαίνεται πως ξεσπά μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Βρετανίας λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ε.Ε., που επιβάλλουν στο Λονδίνο επιπλέον συνεισφορά 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Μιλώντας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να πληρώσει τα 2,1 δισ. χαρακτηρίζοντας το αίτημα των Βρυξελλών «απόλυτα απαράδεκτο» και «αδικαιολόγητο».

Τόνισε μάλιστα πως η όλη υπόθεση εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε., κάνοντας λόγο για «αηδιαστική» μεταχείριση της Βρετανίας. Υπενθυμίζεται πως ο βρετανός πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ενωμένη Ευρώπη αν επανεκλεγεί στις εκλογές του 2015.

Στο πλευρό του κ. Κάμερον έχει ταχθεί από το πρωί ο ολλάνδος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ορισμένα κράτη έχουν κατηγορήσει τις Βρυξέλλες πως οι αλλαγές στο ύψος της συνεισφοράς για κάθε κράτος-μέλος έχουν πολιτικά κίνητρα.

Σε αντίθεση με τη Βρετανία, που καλείται να δώσει περισσότερα, η Γαλλία αναμένεται να λάβει επιστροφή 1 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία θα πάρει πίσω 779 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε. που ήλθε στη γνώση των «Financial Times».

Επιπλέον 89 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., κατά το ίδιο έγγραφο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ