Αριστερή Πλατφόρμα: Να λάβουμε μέτρα κατά των εκβιασμών από τις αγορές (upd2)

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους εκβιασμούς της χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές όταν ανέβει στην εξουσία εκφράζει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφωνεί επίσης με κάποιους χειρισμούς της πλειοψηφίας, υπογραμμίζοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προχωρήσει σε συνεργασίες με όσους έχουν ευθύνες για την κρίση των μνημονίων, με πρόσωπα και δυνάμεις που στήριξαν ή εφάρμοσαν τα μνημόνια." 

"Δεν είμαστε λέσχη ομοϊδεατών και πρέπει άμεσα να υποκαταστήσουμε την όποια προσωπική μας ανασφάλεια με την πολιτική αυτοπεποίθηση", απάντησε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στο θέμα των κοινωνικών συμμαχιών, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι "ο κίνδυνος ενσωμάτωσης στο σύστημα, δεν είναι από το άνοιγμα στα πρόσωπα του ευρύτερου χώρου", αντιθέτως, εξήγησε "ο κίνδυνος ενσωμάτωσης προέρχεται από το δέλεαρ της εξουσίας και τη διαπλοκή της πολιτικής με τα οικονομικά συμφέροντα".

«Το μόνο πεδίο πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης είναι αυτό το οποίο οικοδομείται καθημερινά πάνω στην μόνη ισχύουσα και πρέπουσα γραμμή, δηλαδή της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους και της αναπτυξιακής λογικής για να μπορέσει η χώρα να βγει απο τα αδιέξοδα αυτης της στρατηγικής και τις επώδυνες πολιτικές συνέπειες» ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

Κατά της κυβέρνησης, των «αγορών» και της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη έβαλλε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας στην εισηγητική του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «γνωρίζουμε ότι οι αγορές θα είναι για μακρά περίοδο εχθρικές προς την Ελλάδα, εμείς έχουμε δικό μας σχέδιο και δικό μας στόχο, μόνο με ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους οι αγορές θα σταματήσουν να είναι εχθρικές». Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε «μεγάλη κοινωνική βιώσιμη λύση στο ζήτημα του χρέους».

«Οι αγορές, είναι αγορές, κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα. Χρέος των κυβερνήσεων είναι η προστασία των συμφερόντων των κοινωνιών, όχι των αγορών» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Παρά την υπόσχεση των εταίρων για συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μετά την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων καμία συζήτηση για την ταμπακιέρα δεν έγινε. Επιμένει η κυβέρνηση ότι είναι βιώσιμο το χρέος τότε γιατί γίνονται συζητήσεις;» διερωτήθηκε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερή ενέργεια για το χρέος, αλλά η κυβέρνηση της αριστεράς θα θέσει θέμα χρέους και θα καταργήσει του μνημονιακούς νόμους, τόνισε εντωμεταξύ στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάυρος Κοντονής, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε αποικία χρέους».

«Υπάρχει δομικό πρόβλημα στη λειτουργία της ευρωζώνης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Αντώνης Αντζολέτος