Κλείσιμο

Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι πίσω από την «ύστερη φάση της κρίσης»

Σε «εσωτερικά και εξωτερικά επικοινωνιακά παίγνια» απέδωσε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην πολιτική και της αγορές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στην πρώτη πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Τόνισε πως η ταραχή των τελευταίων ημερών είναι μια «ύστερη φάση της κρίσης» που εμφανίστηκε «χωρίς κανένα λόγο» και «δεν δικαιολογείται» από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

«Εμείς πρέπει να παρέμβουμε τώρα και να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο για μια ακόμη φορά», προσέθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως υπάρχει «τεράστιο κόστος» για «καθετί που λέγεται ή που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, κάθε υπαινιγμό, κάθε αμφισβήτηση των προθέσεων της χώρας, έλλειψη συστράτευσης, θάρρους, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αλήθειας».

Σημείωσε πως τα μέλη της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να λειτουργήσουν ως «εγγυητές της σταθερότητας», όχι όμως της κυβερνητικής, που, όπως είπε, δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή από μόνη της, «αλλά της σταθερότητας της συνολικής εθνικής προσπάθειας που πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση».

Καθρέπτης στο ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, βάλλοντας εναντίον όσων επικρίνουν ενώ την ώρα των δύσκολων πολιτικών επιλογών «δεν είχαν το θάρρος να διατυπώσουν τον κριτικό τους λόγο».

«Ναι, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό, όχι αυτό που φαίνεται, είναι πολύ μικρές οι προσωπικές φιλόδοξες στρατηγικές και δεν έχουν καμία σημασία στη ροή της ιστορίας», είπε. Εξήγησε ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν έχει ακόμα συνέλθει από το μεγάλο ιστορικό σοκ που προκάλεσε η αντιμετώπιση της αλήθειας της κρίσης το 2009, 2010.

«Ποτέ δεν ξεπεράστηκε αυτό γιατί είναι πραγματικά σοκαριστικό να αναγκάζεσαι να ακυρώσεις ή να αναστείλεις παροχές που έχεις κάνει ιστορικά εσύ, είναι πολύ δύσκολο να παίρνεις μέτρα αντιδημοφιλή», είπε, για να σημειώσει ότι «θα το ξεπεράσουμε όμως».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν και φαινόμενα ανεξήγητα και προκλητικά».

«Δεν είναι δυνατόν, να ζητούν τα ρέστα για πολιτικές επιλογές μεγάλης σημασίας, για ιστορικούς αναπροσανατολισμούς της παράταξης και της χώρας αυτοί που έλαβαν τις αποφάσεις ή που τις στήριξαν ή που δεν είχαν το θάρρος να διατυπώσουν τον κριτικό τους λόγο όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις». «Δεν θα μας ανακόψουν αυτά, ούτε και οι δημοσκοπήσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι έχει αποδειχθεί εκλογικά ότι ο χώρος κινείται υπεράνω των δημοσκοπήσεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Newsdesk ΣΚΑΪ