Κορυφώνεται η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Με ονομαστική ψηφοφορία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που χαρακτηρίστηκε από έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση αναμένει τουλάχιστον 155 θετικές ψήφους, μετά και την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη ΝΔ, ενώ ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές άνοιξαν από την Πέμπτη τα χαρτιά τους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μία μέρα μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης, αναμένεται να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό χρηματοδότησης από τους πιστωτές της χώρας.

Τους τόνους αναμένεται να ανεβάσουν με τις ομιλίες τους οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας «τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση» όπως επισήμανε. 

Την Πέμπτη, στη Βουλή τα αίματα άναψαν στη σκιά των καταγγελιών του Γιάννη Δραγασάκη περί διαπλοκής την οποία συνέδεσε με τον Μέγαρο Μαξίμου και το Πρωθυπουργικό γραφείο.

Στο θέμα της διαπλοκής αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε πως βεβαίως υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική και αυτό είναι κάτι που συνέβαινε πάντα.

«Όμως εγώ τον επιχειρηματικό κόσμο των διακρίνω σε δύο κατηγορίες, αυτόν που έχει συμφέροντα στην Ελλάδα και τον ενδιαφέρει να πάει καλά η χώρα, και σε κάποιους άλλους που έχουν περιουσίες (άσετς) σε χώρες άγνωστες και έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημίες στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν μεγάλα πολιτικά παιχνίδια, θα μιλήσουμε για όλα», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εντύπωση προκάλεσε την Πέμπτη και η αποστροφή του κ. Βενιζέλου για το πρώτο μνημόνιο, ο οποίος είπε ότι «υπογράψαμε ένα πρόγραμμα που είχε κενά και μας το υπαγόρευσαν και στη συνέχεια το διορθώσαμε με πολλή προσπάθεια». 

Στο θέμα της διαπλοκής αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κάνοντας μάλιστα ονομαστικές αναφορές σε επιχειρηματίες, που όπως είπε- ευνοήθηκαν από την κυβέρνηση. 

Απάντηση στις προσωπικές βολές που δέχτηκε από τον Πάνο Καμμένο, περί προώθησης φωτογραφικών τροπολογιών, έδωσε ο Μάκης Βορίδης χαρακτηρίζοντας τις αναφορές «κουταμάρες» και «ανοησίες» με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων.

Στη συζήτηση της Πέμπτη στη Βουλή, σημεία αναφοράς ήταν οι ομιλίες των ανεξάρτητων βουλευτών, που στο σύνολό τους ανέφεραν ότι δε θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ήδη ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει, όπως και ο Σπύρος Λυκούδης που ζήτησε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως πως την προσδιόρισε, μέσα από μια νέα συμφωνία των βασικών δυνάμεων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Δεν ξεκαθάρισε τι θα πράξει ο Γιώργος Νταβρής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απέχει της ψοφοφορίας.

Θα καταψηφίσει την κυβέρνηση η Ραχήλ Μακρή. Την πρόθεσή του να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ξεκαθάρισε ο Γιώργος Κασαπίδης.

Όσον αφορά την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη ΝΔ, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος την Πέμπτη, έκανε λόγο για προσκλητήριο ενότητας του κ. Σαμαρά από το οποίο ο ίδιος δεν μπορούσε να είναι απών.

Εν τω μεταξύ, αλλαγή κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές πρότεινε εμμέσως κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης. Είπε ότι με την ψήφο του δεν δίνει καμία λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά και δε θα κλείσει το μάτι στον Τσίπρα λέγοντας ότι «είναι ψήφος για τη χώρα».

«Στο χρέος υπάρχει μόνο μια λύση και διέξοδος: Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Και αυτό δεν είναι αριστερή απαίτηση μόνον. Θα έπρεπε να ήταν αίτημα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης» ανέφερε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης δημιουργεί δίπολο και πόλωση ανάμεσα στην συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Όμως, όπως είπε ο κ. Παφίλης το χειρότερο είναι ότι η όλη συζήτηση κάνει στο λαό μία μεγάλη ζημιά, ρίχνουν το λαό και τις απαιτήσεις του στο κατώτατο επίπεδο. «Αυτό είναι ντροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ