Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της «παράνομης» τουρκικής οδηγίας για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και για την «ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της», κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Το διάβημα κατατέθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, Αναστάσιο Μητσιάλη, στον πρεσβευτή Κερίμ Ουράς.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, για το συντονισμό των κινήσεων Αθήνας-Λευκωσίας έναντι των κινήσεων της Άγκυρας. Ήταν η δεύτερη επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ σε δύο ημέρες, ενώ τη Δευτέρα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με τους τουρκοκύπριους για την επίλυση του Κυπριακού.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο γεγονός» την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης «να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΟΖ».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ