Διεγράφη από την ΚΟ των ΑΝΕΛ η Ραχήλ Μακρή

Διεγράφη τελικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Ραχήλ Μακρή. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής της από τους Ανεξάρτητους Έλληνες άφηνε νωρίτερα η κ. Μακρή με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο, σε περίπτωση που δεν της ζητηθεί συγγνώμη από τον Πρόεδρο της ΚΟ των ΑΝΕΛ και τα μέλη της.

Η κ. Μακρή στο μακροσκελές κείμενό της κάνει εκτενή αναφορά σε όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την κλήση της στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος για «αντικομματική συμπεριφορά» χωρίς να έχει ενημερωθεί –όπως λέει-, αλλά και στην πρόσφατη πρόσκλησή της στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτική ομάδας των ΑΝΕΛ όπου επίσης καλείται να δώσει εξηγήσεις αναφέρεται: «για τις δημόσιες αναρτήσεις σου των τελευταίων ημερών που προσβάλλουν συναδέλφους βουλευτές».

Κατόπιν αυτών, η βουλευτής Κοζάνης ξεκαθαρίζει ότι θα θεωρήσει λήξαν το γεγονός εφόσον:


• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να αποφασίσει για την άμεση αποκατάσταση της τιμής, της αξιοπρέπειας και της πολιτικής μου υπόστασης μέσω δημόσιας δήλωσης και συγγνώμης του προέδρου και των μελών αυτής.
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να δεσμευτεί για τον άμεσο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό πειθαρχικό έλεγχο των στελεχών που έδρασαν αντικαταστατικά, αντικινηματικά και με πράξεις ή παραλείψεις τους συμμετείχαν σε ομάδες, κλίκες ή άλλες μορφές οργάνωσης και απείλησαν τη φυσική και πολιτική υπόσταση εκλεγμένων εκπροσώπων του Ελληνικού Λαού, ανεξάρτητα από την θεσμική τους θέση στο κίνημα και τυχόν συγγένειας με βουλευτές.
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να διασφαλίσει την εκπλήρωση των θεσμικών υποχρεώσεων και την τήρηση των διαδικασιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η δέσμευση στον Ελληνικό Λαό για την δημοκρατική λειτουργία του Κινήματος
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να καταδικάσει την συνεργασία με κόμματα, που από το 2010 καταστρέφουν ενσυνείδητα τους πολίτες αυτής της Χώρας, ανεξαρτήτως της αρχηγίας αυτών, ανεξαρτήτως των προσωπικών πεποιθήσεων για εθνικό κεφάλαιο, ανθρώπων που δεν έπραξαν το παραμικρό για να εμποδίσουν την καταστροφή όλων μας από τις μνημονιακές δανειακές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς, αυτών, νόμους.
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να επιβεβαιώσει τις θέσεις του Κινήματος, που αποφασίστηκαν ομόφωνα σε προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα, ότι δεν θα παράσχει στήριξη στην Συγκυβέρνηση, ψηφίζοντας τον οποιοδήποτε υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως όρων και προϋποθέσεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό Λαό να εκφράσει την ετυμηγορία του. Τα μέλη αυτής θα απέχουν από οποιαδήποτε αντίθετη θέση και δήλωση που υπονομεύει την κοινή προσπάθεια.
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να διασφαλίσει ότι θα σταματήσει η συνεργασία ορισμένων βουλευτών αυτής με την Συγκυβέρνηση μέσω της υπογραφής τροπολογιών που θίγουν το δημόσιο συμφέρον και υπονομεύουν το έργο της δικαιοσύνης, έστω και εάν μετά την δημόσια κατακραυγή οι υπαίτιοι ανακαλούν την υπογραφή τους εκθέτοντας το κίνημα και υπονομεύοντας την πολιτική εικόνα όλων μας».

Σε περίπτωση πάντως που οι παραπάνω όροι της δεν τηρηθούν άμεσα η κ. Μακρή προειδοποιεί «δεν θα αποτελούσε έκπληξη η απομάκρυνση μου από ένα κίνημα που έχει χάσει τον προσανατολισμό της ιδρυτικής του διακήρυξης και δεν σέβεται την νομιμότητα και τους θεσμούς, όπως οφείλει».

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ που επικαλείται η κ. Ραχήλ Μακρή συνεδριάζει σήμερα (Τρίτη) ενώ σήμερα εντάχθηκε στην κ.ο. των ΑΝΕΛ και ο μέχρι πρότινος ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Η επιστολή της βουλευτού αναλυτικά: 

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, φίλες και φίλοι συνάδελφοι βουλευτές,

Με έκπληξη ενημερώθηκα από δημοσιογράφους (και πιο συγκεκριμένα από το Α.Π.Ε.) ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 υπήρξε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κινήματος σύμφωνα με την οποία: "Με απόφαση του προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου, η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για αντικομματική συμπεριφορά"

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 ο κ. Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε: «Την ημέρα που παρουσιάζαμε τα "κόκκινα" δάνεια παρασύρθηκε σε έναν υβριστικό διάλογο προς στελέχη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μέσω του facebook»

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ενημερώθηκα μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την κ. Κουντουρά ότι θα διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 15.00, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μου ανακοινώθηκε μάλιστα ότι: "Η παρουσία σου είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις για τις δημόσιες αναρτήσεις σου των τελευταίων ημερών που προσβάλλουν συναδέλφους βουλευτές."

Με δεδομένο ότι το άρθρο 30 του Καταστατικού του Κινήματός μας, που αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας, αναφέρει: "Η (πενταμελής) Επιτροπή Δεοντολογίας συγκαλείται σε περίπτωση παραβάσεων ή συμπεριφορών που θίγουν τις αρχές, τις αξίες και την πολιτική του Κινήματος και κοινοποιεί «αιτιολογημένη αναφορά της» στον Πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα."

Με δεδομένο ότι ουδέποτε μου κοινοποιήθηκε "αιτιολογημένη αναφορά" της Επιτροπή Δεοντολογίας.
Με δεδομένο ότι ουδέποτε μου γνωστοποιήθηκε ανεπίσημα ή επίσημα ο χρόνος σύγκλησης της ανωτέρω επιτροπής και με πρωτοβουλία τίνος εκ των (ανεξάρτητων) μελών της συνεκλήθη.
Με δεδομένο ότι ουδέποτε μου καταστήσατε γνωστό ποιο είναι το σκεπτικό της παραπομπής μου, που κρίθηκε ως απαραίτητη για τον «πειθαρχικό μου έλεγχο».

Με δεδομένο ότι στην ανάρτηση μου στο facebook, ουδέποτε αναφερόμουν ονομαστικά σε κανένα βουλευτή ή στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά χρησιμοποιούσα γενικούς και αφηρημένους χαρακτηρισμούς για να στιγματίσω προσβλητικές και αήθεις συμπεριφορές εναντίον μου.

Έχοντας τα ανωτέρω δεδομένα απέστειλα εξώδικη πρόσκληση στις 2 Οκτωβρίου 2014 στην οποία ζητούσα να με ενημερώσετε για τα ανωτέρω και σας κάλεσα όπως μου
• γνωστοποιήσετε εάν θα κριθώ από την Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως δηλώνετε εσείς, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως προκύπτει από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κ. Κουντουρά ή καλούμαι να απολογηθώ και στα δύο όργανα και πότε, καθώς οι συνεδριάσεις τους ταυτίζονται ημερολογιακά.
• κοινοποιήσετε την υποτιθέμενη «αιτιολογημένη αναφορά» αυτής της Επιτροπής, όπως ορίζει το καταστατικό του Κινήματος.
Με λύπη μου διαπίστωσα ότι τίποτα εκ των ανωτέρω δεν συνέβη.

Καλούμαι, λοιπόν, να παραβρεθώ την ίδια ημέρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την οποία υπήρξε πρόσκληση και στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, για την οποία δεν υπήρξε καν πρόσκληση.

Καλούμαι να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου μια καθαρά αντικαταστατική διαδικασία, παράτυπης και εξωθεσμικής σύγκλησης μιας επιτροπής που δρα έξω και πέρα του καταστατικού του κινήματος.
Ταυτόχρονα καλούμαι να δώσω εξηγήσεις γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι θίγονται από γενικούς και αφηρημένους χαρακτηρισμούς. Γιατί κάποιοι έχουν την στρεβλή εντύπωση πως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο τους και τις πράξεις τους και οποιοδήποτε σχόλιο απευθύνεται σε αυτές τις πράξεις.

Αναγνωρίζω την πιθανότητα να αισθάνονται τύψεις για την ενδεχόμενη αδικία και αντισυναδελφικότητα που τελούν με τα έργα τους και ερμηνεύουν κάθε σχόλιο ως κριτική προς αυτές.

Όμως δυστυχώς για αυτούς η πολιτική μου θέση και στάση απέναντι στον Ελληνικό Λαό μου υπαγορεύει να κάνω επώνυμα την κριτική μου και να δέχομαι τις έννομες συνέπειες, αλλά και τις έκνομες απειλές στις οποίες έχω ανταποκριθεί μόνο με Θεσμικό, Συνταγματικό και Νόμιμο τρόπο καθ' όλη την κοινοβουλευτική μου θητεία.

Είναι αλήθεια ότι έχω θίξει τετελεσμένες ή σχεδιαζόμενες κινήσεις επιχειρηματιών και πάντα αναφέρομαι με ονοματεπώνυμο χωρίς να φοβηθώ τις απειλές που εμμέσως ή αμέσως με στοχοποιούν.

Είναι αλήθεια ότι όταν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα χρησιμοποιώ ονοματεπώνυμο και ο έλεγχος μου ασκείται μέσω του κοινοβουλίου. Είναι ακόμα αλήθεια ότι επειδή ασκώ κοινοβουλευτικό έλεγχο υπέρ του Ελληνικού Λαού δέχομαι αγωγές 400.000 ευρώ για να μην συνεχίσω το θεσμικό μου έργο.

Είναι αλήθεια ότι η κριτική που ασκώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επώνυμη και προκαλεί εκατοντάδες θετικά σχόλια και την ευπρεπή ή μη απάντηση των υποκειμένων της κριτικής.

Είναι ακόμα αλήθεια ότι έχω στοχοποιηθεί από ομάδες προβληματισμού, οι οποίες αναρτούν το σήμα του κινήματος και στις οποίες πρωταγωνιστούν στελέχη που κατέχουν και θεσμικές θέσεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες ή και συγγενικά πρόσωπα βουλευτών.

Είναι αλήθεια ότι μερίδα των στελεχών αυτών εξαπολύουν λεκτικές απειλές και υπονομεύουν το κοινοβουλευτικό και θεσμικό μου έργο και στις αναρτήσεις τους εκφράζουν την ευαρέσκεια τους ή παραλείπουν να τις καταδικάσουν συγγενικά πρόσωπα βουλευτών του Κινήματος.

Είναι αλήθεια ότι το κίνημα κωφεύει στις αναρτήσεις αυτών των στελεχών αλλά σπεύδει να με εγκαλέσει μέσω του τύπου σε επιτροπή δεοντολογίας χωρίς να τηρεί καν το καταστατικό και τις θεσμικές υποχρεώσεις, σεβόμενο το πρόσωπο και τον θεσμικό μου ρόλο.

Είναι αλήθεια ότι καλούμαι να απολογηθώ για αντικομματική συμπεριφορά, χωρίς να έχετε την στοιχειώδη ευθιξία να μου κοινοποιήσετε εγγράφως γιατί κατηγορούμαι. Αρνείστε να μου γνωστοποιήσετε έστω και ένα τυπικό κείμενο και με εγκαλείτε να απολογηθώ για αντικομματική συμπεριφορά την ίδια στιγμή που δεν γίνεται ούτε νύξη για βουλευτές και στελέχη που βγαίνουν εκτός γραμμής του κινήματος διαφοροποιώντας καθαρά την θέση τους από τις επίσημες ανακοινώσεις και υπονομεύουν την εικόνα όλων μας στα μάτια του Ελληνικού Λαού.

Αποτελεί κοινή ομολογία των ψηφοφόρων του κινήματος καθώς και του ευρύτερου εκλογικού σώματος ότι μέσω του κοινοβουλευτικού μου έργου, ανέδειξα τις θέσεις του κινήματος και υπερασπίστηκα τα δίκαια και αιτιολογημένα αιτήματα της Ελληνικής Κοινωνίας μαχόμενη για το καλό των πολιτών και την αναβάθμιση των εκλογικών ποσοστών του κινήματος.
Για του λόγους αυτούς δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που εκτρέπεται των καταστατικών επιταγών και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές, τις αξίες, τις επιταγές του Συνεδρίου και την ιδεολογία στην οποία συντάχθηκα για να υπηρετήσω τον Έλληνα πολίτη μέσω του κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο σεβασμός μου στους θεσμούς και η δέσμευση μου προς τον Ελληνικό Λαό μου απαγορεύουν να αποδεχτώ εξωθεσμικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τα κοινοβουλευτικά ήθη.
Αρνούμαι να δεχτώ ότι υφίστανται δυο μέτρα και δύο σταθμά και βουλευτές του κινήματος καλούνται δημόσια να ζητήσουν συγνώμη από στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων έχουν απειλήσει την ζωή τους και έχουν υπονομεύσει την φυσική και πολιτική τους υπόσταση.
ΠΑΡΑΤΑΥΤΑ σεβόμενη τις ειλικρινείς παραινέσεις αγνών πατριωτών που αγωνιούν για την ενότητα του κινήματος.

Λαμβάνοντας το από 6 Οκτωβρίου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου η φράση: "Η παρουσία σου είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις για τις δημόσιες αναρτήσεις σου των τελευταίων ημερών που προσβάλλουν συναδέλφους βουλευτές." μετατράπηκε σε "Συζήτηση επί θεμάτων εσωστρέφειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας"

Αναγνωρίζοντας την σημασία της απόφασης καταψήφισης της ζητούμενης από την Κυβέρνηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ως αυτονόητου πρώτου βήματος αποκλεισμού συνεργασίας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που καταδίκασαν την Ελληνική Κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση και τους πολίτες σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό ανεξαρτήτως αρχηγού αυτών.
Δρώντας ως παράγων σταθερότητας, δύναμαι να θεωρήσω λήξαν το γεγονός της δημόσιας και δια του τύπου αναίτιας και αντικαταστατικής παραπομπής μου σε όργανα και διαδικασίες ενώ δεν είχα, ούτε έχω διαπράξει ουδεμία αντικινηματική πράξη.

Η συγκατάθεση μου θα παρασχεθεί με την εκπλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων διασφάλισης της προσήλωσης στην ανοδική πορεία του κινήματος:

• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να αποφασίσει για την άμεση αποκατάσταση της τιμής, της αξιοπρέπειας και της πολιτικής μου υπόστασης μέσω δημόσιας δήλωσης και συγνώμης του προέδρου και των μελών αυτής.
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να δεσμευτεί για τον άμεσο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό πειθαρχικό έλεγχο των στελεχών που έδρασαν αντικαταστατικά, αντικινηματικά και με πράξεις ή παραλείψεις τους συμμετείχαν σε ομάδες, κλίκες ή άλλες μορφές οργάνωσης και απείλησαν τη φυσική και πολιτική υπόσταση εκλεγμένων εκπροσώπων του Ελληνικού Λαού, ανεξάρτητα από την θεσμική τους θέση στο κίνημα και τυχόν συγγένειας με βουλευτές.
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να διασφαλίσει την εκπλήρωση των θεσμικών υποχρεώσεων και την τήρηση των διαδικασιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η δέσμευση στον Ελληνικό Λαό για την δημοκρατική λειτουργία του Κινήματος
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να καταδικάσει την συνεργασία με κόμματα, που από το 2010 καταστρέφουν ενσυνείδητα τους πολίτες αυτής της Χώρας, ανεξαρτήτως της αρχηγίας αυτών, ανεξαρτήτως των προσωπικών πεποιθήσεων για εθνικό κεφάλαιο, ανθρώπων που δεν έπραξαν το παραμικρό για να εμποδίσουν την καταστροφή όλων μας από τις μνημονιακές δανειακές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς, αυτών, νόμους.
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να επιβεβαιώσει τις θέσεις του Κινήματος, που αποφασίστηκαν ομόφωνα σε προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα, ότι δεν θα παράσχει στήριξη στην Συγκυβέρνηση, ψηφίζοντας τον οποιοδήποτε υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως όρων και προϋποθέσεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό Λαό να εκφράσει την ετυμηγορία του. Τα μέλη αυτής θα απέχουν από οποιαδήποτε αντίθετη θέση και δήλωση που υπονομεύει την κοινή προσπάθεια.
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να διασφαλίσει ότι θα σταματήσει η συνεργασία ορισμένων βουλευτών αυτής με την Συγκυβέρνηση μέσω της υπογραφής τροπολογιών που θίγουν το δημόσιο συμφέρον και υπονομεύουν το έργο της δικαιοσύνης, έστω και εάν μετά την δημόσια κατακραυγή οι υπαίτιοι ανακαλούν την υπογραφή τους εκθέτοντας το κίνημα και υπονομεύοντας την πολιτική εικόνα όλων μας.

Εάν δεν τηρηθούν άμεσα οι ανωτέρω υποχρεώσεις προς τους αγνούς ψηφοφόρους, στελέχη, αγωνιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τον Ελληνικό Λαό δεν θα αποτελούσε έκπληξη η απομάκρυνση μου από ένα κίνημα που έχει χάσει τον προσανατολισμό της ιδρυτικής του διακήρυξης και δεν σέβεται την νομιμότητα και τους θεσμούς, όπως οφείλει.
Για την διασφάλιση της αντικειμενικής κρίσης σας, γνωστοποιώ τις θέσεις μου μέσω ανοιχτής στον Ελληνικό Λαό επιστολής καθώς οι δημοκρατικοί πολιτικοί εντολείς όλων μας οφείλουν να γνωρίζουν τις θέσεις των εκπροσώπων τους με τρόπο διάφανή και δημοκρατικό.

Με τιμή
Ραχήλ Μακρή
Βουλευτής Ν. Κοζάνης»

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου, Newsdesk ΣΚΑΪ