Αθήνα: Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο κρίνει την ευρωπαϊκή της πορεία

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο θα κρίνει τόσο την ευρωπαϊκή της πορεία όσο και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ όπου γίνεται λόγος για αξιοποίηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κύπρου από το ψευδοκράτος. 

Η Αθήνα τονίζει πως η Άγκυρα «οφείλει να γνωρίζει ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου (...) είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας».

«Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου», συμπληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, προειδοποιεί από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση εάν οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης συνεχιστούν, και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Μετά και την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

«Προκλητικά και μονομερή βήματα» χαρακτήρισε με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της η Άγκυρα -τις σύμφωνες με τη διεθνή νομιμότητα- ενέργειες της Λευκωσίας, ως κυρίαρχου κράτος για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ