Μητσοτάκης: Τα ψέματα τελείωσαν ο νόμος για αξιολόγηση & μετατροπές θα εφαρμοστεί

«Τα ψέματα τελείωσαν, να το ξεκαθαρίσουμε μία και καλή: Ο νόμος θα εφαρμοστεί και για την αξιολόγηση και για τις μετατροπές των συμβάσεων» διεμήνυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, στους εκπροσώπους των εργαζομένων του Δημοσίου, για τις νέες, αυστηρότερες διατάξεις επανελέγχου της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.

«Ο νόμος δεν είναι "α λα καρτ". Θα το καταλάβετε κάποια στιγμή και για την αξιολόγηση και για τη μετατροπή των συμβάσεων» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Νόμος δεν είναι μόνο το δίκιο του εργάτη ή ό,τι αρέσει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Νόμος είναι αυτό το οποίο ψηφίζεται από την ελληνική Βουλή, από την πλειοψηφία που ανατρέπεται μόνο σε εθνικές εκλογές και εφαρμόζεται σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία» σημείωσε.

«Επιλεκτική εφαρμογή των νόμων έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο» απάντησε ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος τονίζοντας: «Δεν είναι μόνον ο νόμος 4250 για την αξιολόγηση που πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι και ο νόμος του 2004 για τη στοχοθεσία (σ.σ. αξιολόγηση επί συγκεκριμένων στόχων). Γιατί δεν εφαρμόζει το υπουργείο το νόμο αυτό, αν πραγματικά θέλουμε να εφαρμόσουμε τους νόμους;»

«Συμφωνούμε πως δεν υπάρχει νομιμότητα α λα καρτ» ανέφερε και η Δέσποινα Κουτσούμπα εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Πώς λοιπόν ο κύριος υπουργός λέει πως το ΑΣΕΠ, που είναι ανεξάρτητη αρχή και τελικός κριτής, είναι υποχρεωμένο, είτε να απολύσει έναν εργαζόμενο σύμφωνα με τα πορίσματα των ελεγκτών, είτε να επιστρέψει το πόρισμα για επικαιροποίηση; Οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά το ΑΣΕΠ το οποίο όμως, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κυρίου Μητσοτάκη, δεν δικαιούται να έχει δική του κρίση...» συμπλήρωσε.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, του νομοσχεδίου για την ανοικτή διάθεση των δημοσίων εγγράφων, επικεντρώθηκε στα επίμαχα άρθρα που αφορούν τον έλεγχο για την ενδεχόμενη χρήση πλαστών πιστοποιητικών εκ μέρους δημοσίων υπαλλήλων και τις παρατυπίες έως παρανομίες που έχουν ενδεχομένως υπάρξει κατά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου, το 2005, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Κατά τη διαδικασία, οι εκπρόσωποι των φορέων του Δημοσίου υπογράμμισαν πως δεν αντιτίθενται στον έλεγχο των πλαστών εγγράφων και κατηγόρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεών τους. Αντίθετοι εμφανίστηκαν, ωστόσο, στον επανέλεγχο των διαδικασιών μονιμοποίησης των συμβασιούχων, με τον Θέμη Μπαλασόπουλο να αναφέρει χαρακτηριστικά, πως το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου «μιλούσε για συμβάσεις ή για σχέσεις εργασίας, κάτι που σημαίνει πως μια σχέση εργασίας μπορεί να ήταν και παράνομη. Αυτό άλλωστε είχε έρθει να νομιμοποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα».

«Πολλές φορές, όταν ερχόταν ένας συμβασιούχος υπάλληλος, οι διοικητές των νοσοκομείων έκαναν τις προκηρύξεις. Η διευθύντρια έλεγε πως "ο τάδε είναι πάρα πολύ καλό παιδί στη δουλειά του και να τον κρατήσουμε με μια νέα σύμβαση", αλλά επειδή υπήρχε ένα κενό, πάρα πολλές φορές ο υπάλληλος αυτός ερχόταν και εργαζόταν χωρίς να πληρώνεται, προσδοκώντας ότι θα γίνει στο μέλλον μία νέα σύμβαση για να μπορέσει να εργαστεί. Είναι πιθανό ο συμβασιούχος να μην είχε τις τρεις συνεχόμενες συμβάσεις, αλλά ο χρόνος να υπερκάλυπτε τους 24 μήνες και αυτό είναι ένα τυπικό ζήτημα. Επίσης, πάρα πολλές φορές, σε διάφορες περιπτώσεις, δεν ζητούνταν ένσημα ή δεν υπήρχε ασφάλιση» ανέφερε και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Τη δέσμευση του υπουργού, πως ο έλεγχος των μονιμοποιήσεων θα γίνει επί τη βάσει των όρων του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου «και πέραν τούτου μηδέν», ζήτησε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή, Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας μάλιστα πως το υπουργείο «πρέπει να απαντήσει ότι το νομοθέτημα δεν έχει σχέση με συνταξιοδοτικά ζητήματα». «Ο ασφαλιστικός βίος δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να καταργηθεί. Υπάρχουν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θα πρέπει να τα οριοθετήσουμε αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούκος.

Στην απάντησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως ο έλεγχος αφορά ακριβώς «την εφαρμογή των όρων του Προεδρικού Διατάγματος» του 2005. «Αυτό που εμείς ζητάμε (και στο οποίο θα επιμείνουμε και δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση από τον κανόνα), είναι να ελέγξουμε τις μετατροπές των συμβάσεων, και όπου δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις, προφανώς, και αυτός ο εργαζόμενος δεν εδικαιούτο να μετατρέψει τη σύμβασή του. Είναι τόσο απλό» διευκρίνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πηγή: skai.gr