Σύγκρουση Μητσοτάκη - Μπαλασόπουλου στη Βουλή

Αμετακίνητος στο θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων δημοτικών υπαλλήλων εμφανίστηκε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στις βολές του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε προσχηματικό των έλεγχο των συμβάσεων ώστε να βρεθεί νέα δεξαμενή απολύσεων, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και προς τους πέντε δημάρχους που αρνούνται τον έλεγχο:

«Δεν θα δεχθούμε αρνήσεις σε αυτό τον έλεγχο. Καλώ και τους δημάρχους οι οποίοι δεν επέτρεψαν την είσοδο των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να συνεργαστούν. Τον τελικό λόγο, όσο κι αν σας ενοχλεί κ. Μπαλασόπουλε θα τον έχει η Δικαιοσύνη. Όσο κι αν δεν σας αρέσει. Ο νόμος δεν είναι α λα καρτ. Νόμος δεν είναι μόνο το δίκιο του εργάτη. Νόμος είναι ό,τι ψηφίζεται από τη Βουλή η οποία ανατρέπεται μόνο με εκλογές. Τα ψέματα τελείωσαν. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και για την αξιολόγηση και για την μετατροπή των συμβάσεων. Μόνο για τις επιπτώσεις της παρατυπίας μπορούμε να μιλήσουμε από εδώ και πέρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο όταν κατά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη κάποιοι εκπρόσωποι φορέων φώναξαν ειρωνικά : «Φύγε τώρα, σε περιμένει η τρόικα», προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του υπουργού όσο και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρου Τσαβδαρίδη, ο οποίος εξερράγη ζητώντας από τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να εγκαταλείψουν τη Βουλή αν δεν σέβονται τις διαδικασίες.

«Εδώ είναι Βουλή, δεν είναι κατάληψη. Καταλάβετέ το», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Είστε φιλοξενούμενοι εδώ κύριοι. Αν δεν σέβεστε τη διαδικασία να φύγετε», πρόσθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Ένταση προκλήθηκε εκ νέου και λίγη ώρα αργότερα όταν, απουσία του κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγόρησε τον υπουργό ότι λέει ψέματα.

«Βρισκόμαστε στο κέντρο της κατασυκοφάντησης. Δεν αντιδρούμε στον έλεγχο πλαστών δικαιολογητικών και πτυχίων» είπε, ενώ αίσθηση προκάλεσε η κατά αναφορά του κ. Μπαλασόπουλου στις μέρες του 1992 όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επεχείρησε να ιδιωτικοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες λέγοντας: «Πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναζήσουμε τις ημέρες του 1992 όταν ένας άλλος Πρωθυπουργός (σ.σ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου