Χριστοφιλοπούλου: Να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι - Θα απολύονται μόνο όσοι παρανομούν

«Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι» διεμήνυσε στη Βουλή για τους παρανομούντες δημοσίους υπαλλήλους, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξαγγέλλοντας το «τέλος» των απολύσεων στο δημόσιο για αριθμητικούς στόχους και τονίζοντας ότι πλέον στο δημόσιο θα απολύονται όσοι παρανομούν. Παράλληλα έθεσε θέμα συνταξιοδότησης των παρανομούντων δημοσίων υπαλλήλων.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα ελεύθερης διάθεσης δημοσίων εγγράφων και πληροφοριών προς τρίτους και απαντώντας στις βολές που δέχτηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον αναδρομικό έλεγχο των συμβάσεων των δημοσίων υπαλλήλων, η κ. Χριστοφιλοπούλου εξήγησε ότι η κυβέρνηση με τις επίμαχες διατάξεις που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «αν κάποιος πλαστογράφησε ή παρανόμησε με δική του υπαιτιότητα δεν έχει θέση στο δημόσιο». Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πρέπει να προστατευτούν αυτοί που παρανόμησαν, είπε. «Πάμε πλέον στο τέλος των αριθμητικών στόχων και τελειώνει αυτή η δύσκολη και επίπονη περίοδος για τη χώρα γιατί πλέον θα απολύονται μόνο όσοι έχουν πλαστογραφήσει και παρανομήσει» ξεκαθάρισε ο κ. Χριστοφιλοπούλου και κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο «γιατί στηρίζετε την νομιμότητα και τη δικαιοσύνη» κατέληξε.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συνταξιοδοτήσεων τυχόν παρανομούντων δημοσίων υπαλλήλων και εκτίμησε ότι αυτοί που προσελήφθησαν με πλαστά πιστοποιητικά στο δημόσιο δεν πρέπει να πάρουν σύνταξη. "Δηλαδή αν κάποιος προσλήφθηκε στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά και ετοιμάζεται να παραιτηθεί για να συνταξιοδοτηθεί πιστεύετε οτι πρέπει να πάρει σύνταξη ;» αναρωτήθηκε και απάντησε «Εμείς λέμε όχι» .

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Μητρόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «Δεν είναι δυνατόν κάποιος που δούλεψε στο δημόσιο για χρόνια και έχει πάρει σύνταξη να του κοπεί η σύνταξη με τη λογική αυτού του ελέγχου και να μην μπορεί να ζήσει τα επόμενα χρόνια της ζωής του».

Νωρίτερα, για υποκριτική στάση κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητροπουλος και εστιάζοντας σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι δεν μπορεί την ώρα που έχει επέλθει παραγραφή όλων των πράξεων υπουργών και πρωθυπουργών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία, να αναγορεύει σε μείζον ζήτημα τον αναδρομικό έλεγχο μετατροπής των συμβάσεων της κυβέρνησης Καραμανλή, προκειμένου να βρει τη μεγάλη δεξαμενή των απολύσεων που υπαγορεύει το μνημόνιο. Η αριστερά, είπε ο κ. Μητρόπουλος δεν επιδοκιμάζει την παραμικρή τυπική παρανομία των υπαλλήλων – ίσως και με την προτροπή των πολιτικών τους προστατών που βρίσκονται στην εξουσία- αλλά δεν μπορεί να δεχτεί τις ασύμμετρες συνέπειες κάποιων παραπτωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας και η γενική αρχή που διέπει το σχέδιο νόμου είναι ότι όλα τα δεδομένα του δημόσιου τομέα είναι ελεύθερα προς διάθεση, με την επιφύλαξη αυτών που προστατεύονται από το ιδιωτικό απόρρητο, καθώς και όσα αναφέρονται σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Της απόφασής του να μην τηρήσει το νόμο για την αξιολόγηση υπεραμύνθηκε στο μεταξύ μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, εξαπολύοντας μάλιστα οξεία επίθεση στον ομόλογό του της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη που είπε ότι θα τον τηρήσει, παρότι διαφωνεί με αυτόν. «Ο Μπουτάρης υπερασπίζεται αυτούς που θέλουν να κάνουν μπίζνες, αυτή είναι η δουλειά του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου, Newsdesk ΣΚΑΪ