Κλείσιμο

Οι δημοσιονομικοί στόχοι «δεν πρέπει να αλλάξουν», διαμηνύει η Κομισιόν

Αρνητική απάντηση στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 φαίνεται πως δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες ημέρες πριν την άφιξη της τρόικα στην Αθήνα για την έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Θέση μας είναι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πρέπει και δεν θα αλλάξουν» δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος παραδέχτηκε πως η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, τονίζοντας όμως πως απαιτείται περαιτέρω πρόοδος.

Υπογράμμισε πως χαλάρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε δημοσιονομικό επίπεδο θα έστελνε μήνυμα στις αγορές αλλά και στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις παλαιές της συνήθειες, τη στιγμή που φτάνει στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής.

Σημείωσε ακόμα ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν πρόσφατα, αλλά η πρόσβαση στις αγορές παραμένει εύθραυστη.

Ο αξιωματούχος επισήμανε πως προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με ασφάλεια, θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να τεθεί το χρέος σε πτωτική πορεία.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους επενδυτές, υιοθετώντας τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που απομένουν και ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και για υγιή δημόσια οικονομικά μετά το πρόγραμμα.

Σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, που αποτελούν σημείο κρίσιμης διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και τρόικα, ο αξιωματούχος τόνισε πως θα διευκρινιστούν τον Νοέμβριο, όταν θα γνωρίζουμε τη συνολική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις συστημικές τράπεζες και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2014.

Σημείωσε τέλος ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση θα πρέπει να δούμε πραγματική πρόοδο σε μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν, το δημοσιονομικό κενό του 2015 ανέρχεται σε 2 δισεκ. ευρώ, ενώ το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται στα 12 δισεκ. ευρώ.

Κατά τους ίδιους κύκλους, η τρόικα επιμένει ότι δεν επιτρέπεται καμία απόκλιση από το στόχο του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στα επίπεδα του 3%, καθώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να τιμωρήσουν οι αγορές την Ελλάδα. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος θα ξεκινήσει το Νοέμβριο.

«Δεν έχει ζητηθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και φυσικά δεν έχει ζητηθεί, διότι ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις» υπογράμμισε την Πέμπτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς για τις σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ο οποίος τόνισε πως εναπόκειται στην κάθε χώρα να επιλέγει το αν μένει ή βγαίνει από ένα πρόγραμμα στήριξης.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Newsdesk ΣΚΑΪ