Δεν θα χρειαστεί ενίσχυση από την ΕΕ σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «η συνάντηση πήγε καλά, καθώς η γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τον δρόμο που έχει καλύψει η χώρα» και προσέθετε ότι «η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο. Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και πως εκείνος σχολίασε: «είναι τέτοια η αμηχανία τους που μπερδεύουν ακόμη και τις ερωτήσεις και σε ποιον απευθύνθηκαν».

«Πέρυσι ασχολούμασταν με το χρηματοδοτικό κενό, εφέτος δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα. Εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση του ΔΝΤ στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό που θα αφήσει θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα χωρίς ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από την ΕΕ» ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι «απαιτείται σοβαρότητα, όμως, τίποτε δεν έχει τελειώσει, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την επόμενη ημέρα».

«Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της δεν έχει ανάγκη από νέο μνημόνιο, συζητείται αν χρειάζεται συνέχιση του ΔΝΤ. Με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς δεν είναι αναγκαίο. Θα υπάρξει μία περίοδος εντατικών επαφών, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο για τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Υπάρχει το οξύμωρο να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα η ΕΕ και να παραμένει σε μία χώρα της ΕΕ το ΔΝΤ. Εκείνοι είχαν υπολογίσει ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε και θα χρειαζόταν επιπλέον ενίσχυση με εκ νέου συμμετοχή της ΕΕ. Αυτό όμως δεν συνέβη».

Το κυβερνητικό επιτελείο, επίσης, θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τη χώρα, ακριβώς λόγω της προόδου που έχει γίνει.

Ο κ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του, παρουσία της κ. Μέρκελ, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για να τονωθεί η διαδικασία της ανάπτυξης και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Μέλος του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε ότι φοροελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ