Κλείσιμο

Η Γαλλία «θα αναλάβει τις ευθύνες της» και θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις

Τη δέσμευση της Γαλλίας να υλοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μετά την επίσημη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Ο κ. Βαλς τόνισε πως η Γαλλία «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» όσον αφορά την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί κάποια υπόσχεση του Παρισιού προς το Βερολίνο. αλλά είναι πρωτίστως απαραίτητο για το συμφέρον του ίδιου του γαλλικού λαού και της Ευρώπης.

«Αποστολή μου είναι να μεταρρυθμίσω τη Γαλλία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του πως και η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, διευκρίνισε πως αυτό που είναι εννοεί ως απαραίτητο είναι η γαλλογερμανική συνεργασία, καθώς «τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς την εμπλοκή των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε.».

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας πως η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί χωρίς «ενέσεις χρημάτων στο σύστημα», αλλά με στοχευμένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση γραφειοκρατικών και διοικητικών προβλημάτων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παραχώρησης επιπλέον χρόνου στη Γαλλία ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, η κ. Μέρκελ προτίμησε να μην δεσμευθεί, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας παράτασης.

Ο Μανουέλ Βαλς παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του και πιστεύω πως η Γαλλία θα λάβει έναν εντυπωσιακό αριθμό μέτρων», πρόσθεσε η καγκελάριος. Βλέπω τις μεγάλες προσπάθειες και η αξιολόγησή τους έγκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γαλλία δεν είναι το άρρωστο παιδί της Ευρώπης, πρόσθεσε. . 

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου το Παρίσι παραδέχτηκε πως δεν θα μπορέσει να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το επίπεδο του 3% ως το 2017, παρά το γεγονός ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας προέβλεπε την επίτευξη αυτού του στόχου το 2013. Η Γαλλία έχει ήδη λάβει έκτακτη παράταση ως το 2015.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ