Κλείσιμο

Τα βλέμματα στο Βερολίνο ενόψει της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης, οι ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις αλλά και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά και την Άνγκελα Μέρκελ αύριο Τρίτη το Βερολίνο.

Θα πρόκειται για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την ελληνική οικονομία, λίγες ημέρες πριν την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι η έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM Κλάους Ρέγκλινγκ απέφυγε να δεσμευθεί πως θα υπάρξει άμεσα σχετική συμφωνία.

«Δεν είμαστε καν σίγουροι πως υπάρχει πραγματικά ανάγκη [έστω] για μικρές παρεμβάσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στα σενάρια περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αποσαφήνισε ταυτόχρονα πως τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΔΝΤ «δεν υπάρχει πολιτική διάθεση για νέο ‘κούρεμα’» του ελληνικού χρέους.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και οι δύο σύμβουλοί του, που μετείχαν και στη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Ο κ. Χαρδούβελης δεν θα είναι στην αποστολή αφού και απο γερμανικής πλευράς δεν θα συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε, αλλά μόνο οι σύμβουλοι της κ. Μέρκελ.

Η επίσκεψη αποφασίστηκε από τους δύο ηγέτες στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της της 16ης Ιουλίου και οριστικοποιήθηκε από τα γραφεία τους, την εβδομάδα που μας πέρασε.

Ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα σήμερα Δευτέρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Newsdesk ΣΚΑΪ