Κλείσιμο

Επανακατατέθηκαν οι τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν ρεύμα και ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Επανακατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή τις δύο τροπολογίες για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες και για την επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011.

Οι εν λόγω τροπολογίες αποσύρθηκαν χθες Πέμπτη με το σκεπτικό ότι απαιτείται διευρυμένη συζήτηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε τα πυρά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση οφείλεται στη λάθος κοστολόγηση των προβλεπομένων από τις δύο τροπολογίες σε σχέση με τα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Δηλαδή πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ υποσχέθηκε δωρεάν ρεύμα σε όλες τις οικογένειες με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και το κοστολόγησε στα 59 εκατ. ευρώ ενώ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στη Βουλή ανέβασε το κόστος στα 263 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επανακατατέθηκε με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, ενώ η δεύτερη τροπολογία για την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει μικρές αλλαγές σε ότι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του κόστος.

Ειδικότερα, προστίθεται παράγραφος που ορίζει ότι «για την εφαρμογή των περιπτώσεων για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) και για το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο συντελεστής του ΕΦΚ ορίζεται σε 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου