Ένα βήμα πίσω για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων

Ένα βήμα πίσω από τη διαφάνεια που ήθελε να επιβάλλει στη χρηματοδότηση των κομμάτων κάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Υποχωρώντας στις πιέσεις των κομμάτων, το υπουργείο βάζει τέλος στα «επώνυμα» κουπόνια που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα.

Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος επανέφερε σε μεγάλο βαθμό το προηγούμενο καθεστώς, και μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και της ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ, με αλλαγή που κατέθεσε επιτρέπει στα κόμματα να πραγματοποιούν οικονομικές εξορμήσεις με ανώνυμα κουπόνια συνολικού ύψους 150.000 ευρώ κατ’ έτος. Από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον εισφορά το κουπόνι θα πρέπει να περιέχει το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του χρηματοδότη.

Πάντως, παρά την «οπισθοχώρηση» του υπουργού, ο εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε τα ανώνυμα κουπόνια ύψους 150.000 ευρώ «κοροϊδία». «Εμείς δημοσιεύουμε στον Ριζοσπάστη κάθε μέρα ανθρώπους που ενισχύουν το ΚΚΕ. Όταν όμως δεν θέλουν, δεν πρόκειται να τους δώσουμε» είπε.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου