Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δανεικά

Σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα «δεν χρειάζεται νέα δανεικά» και συνεπώς «δε θα μπορούσε να υπογράψει ‘νέο μνημόνιο’ για χρήματα που δεν χρειάζεται», στέλνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο.

Σημειώνει δε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο μνημόνιο μόνο αν επαναλάβει τις «παλιές κακές συνήθειες», που είναι, όπως λέει, «αυτά ακριβώς που προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τρόικα και χρέος

Σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο δημοσιονομικό μέτωπο, καθώς η Ελλάδα πετυχαίνει ξεκάθαρα τους στόχους της, και μάλιστα «όχι για πρώτη φορά, αλλά για δεύτερη χρονιά».

Τονίζει δε πως «με τη λήξη του προγράμματος η τρόικα θα φύγει», όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία και σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι θα εξασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ποτέ στο μέλλον τέτοιο πρόγραμμα στήριξης.

Δηλώνει επίσης «αισιόδοξος» πως θα υπάρξει λύση για το δημόσιο χρέος ως το τέλος του 2014 και πως η Ελλάδα θα πάρει «πιστοποίηση» για τη βιωσιμότητά του.

ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει πως οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με το 2013 καθώς επιτεύχθηκε διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως το 2015-16 οι πολίτες θα πληρώσουν 33% λιγότερα συγκριτικά με το 2013. Προσθέτει επίσης πως ο ενιαίος φόρος θα γίνει ανταποδοτικός, καθότι θα δοθεί «ως βασικό έσοδο» στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, σημειώνει πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν ευθύνεται για τα όποια λάθη υπήρξαν στον υπολογισμό ή τη βεβαίωση του φόρου.

Εκλογές και Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο πολιτικό μέτωπο, ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει πως είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την τετραετία, προειδοποιώντας ότι τυχόν πρόωρες εκλογές, «θα τίναζαν στον αέρα» ό,τι έχει επιτευχθεί ως τώρα. Επισημαίνει δε πως αυτό είναι ακριβώς που θέλει η κοινωνία.

Σχετικά με την προεδρική εκλογή, ο κ. Σαμαράς αρνείται να δεσμευθεί πως η συμπολίτευση θα βρει εν τέλει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται. Υπογραμμίζει όμως ότι αυτό είναι «πολύ πιθανότερο σήμερα από ό,τι ήταν μέχρι πριν από έξι μήνες» και «μάλλον θα είναι πολύ πιθανότερο» δύο μήνες από σήμερα.

Κατηγορεί μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για «τρομοκρατία» σε μία προσπάθεια να μην εκλεγεί πρόεδρος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ