Σαμαράς στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν - Συνάντηση με Ράμα

Την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του ομολόγου του για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού της Χειμάρρας, στηλιτεύοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κορώνες των Τσάμηδων. Ο κ. Ράμα εγγυήθηκε την προστασία της ελληνικής μειονότητας.

Ο κ. Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που παρέστη στη συνάντηση εξέφρασαν την ικανοποίησή του για την απονομή καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία. Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διμερούς συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική συμμετοχή στην κεντρική σύσκεψη για το Αφγανιστάν που είχε προηγηθεί το μεσημέρι, διατυπώθηκε η ικανοποίηση της Αθήνας για την αποφασιστικότητα της Δύσης να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ασιατικής χώρας.

Ο κ. Σαμαράς έθιξε παράλληλα το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, καλώντας την κυβέρνηση της Καμπούλ να λάβει μέτρα για την ανακοπή του κύματος παράτυπων μεταναστών.

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ενόχλησή της για την προσφώνηση αξιωματούχων της πΓΔΜ ως «Μακεδόνες», κάτι που από το ΝΑΤΟ αποδόθηκε σε παραδρομή.

Στις 11 το πρωί τοπική ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν αιτήματος του νέου Προέδρου της Τουρκίας.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο