Νέα πρόσωπα στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν (upd)

Ο πολωνός κεντροδεξιός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εξελέγη από τους 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαδεχόμενος τον Χέρμαν Βαν Ρομπέι, όπως αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η κεντροαριστερή ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι αναλαμβάνει τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και αντιπρόεδρου της Κομισιόν, διαδεχόμενη την Κάθριν Άστον.

Επί τάπητος, αλλά χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, τέθηκε και η κατανομή των χαρτοφυλακίων στη νέα Κομισιόν. Ανοιχτή παραμένει η κρίσιμη θέση του επίτροπου Οικονομικών, όπου το Βερολίνο έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του πρώην ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, τον οποίο προωθεί το Παρίσι και στηρίζει η Ελλάδα.

Πέραν των διαφωνιών για κρίσιμα χαρτοφυλάκια, σκόπελο φαίνεται να αποτελεί και το γεγονός ότι το Βέλγιο δεν έχει ακόμα έστω προτείνει υποψήφιο επίτροπο.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του νέου προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των 28 ηγετών αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αρχίσει η εξέταση των υποψηφίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η νέα Επιτροπή πρέπει τυπικά να αναλάβει καθήκοντα στις 1 Νοεμβρίου.

Ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπολος διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο που ορίζει τη μεταναστευτική πολιτική.

Πρώτο μήνυμα Τουσκ (στα πολωνικά)

Μήνυμα ότι θα προσπαθήσει να συνδυάσει την προσπάθεια για ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία έστειλε στις πρώτες του επίσημες δηλώσεις ο κ. Τουσκ.

«Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ ανάπτυξης και πειθαρχίας», σημείωσε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας πως στόχος είναι η «ανάπτυξη μέσα στο πλαίσιο της υπευθυνότητας». «Πρέπει να είμαστε τολμηροί αλλά και υπεύθυνοι», προσέθεσε.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, δήλωσε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να προβάλει μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση, προσθέτοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη.

Δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος πως οι Βρυξέλλες θα πετύχουν συμφωνία με το Λονδίνο σχετικά με μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλιστεί η θέση του Λονδίνου στην ενωμένη Ευρώπη.

Η πιο δύσκολη ερώτηση τέθηκε πάντως προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, όταν ο κ. Τουσκ ρωτήθηκε πώς θα κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση στους κόλπους της Ε.Ε. όταν δε μιλά ούτε καλά αγγλικά ούτε καλά γαλλικά. Νωρίτερα είχε ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός ότι μιλά στους δημοσιογράφους στα πολωνικά, και υποσχέθηκε πως θα είναι έτοιμος όταν θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα στα τέλη του έτους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ