Οικονομία και Κομισιόν στο «βλέμμα» της συνάντησης Σαμαρά-Γιούνκερ

Σε εξαιρετικά καλό κλίμα – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – πραγματοποιήθηκε η 25λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα ζητήματα αλλά και τα νέα πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως νέος έλληνας επίτροπος είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την Αθήνα να διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο που ορίζει τη μεταναστευτική πολιτική.

Παράλληλα, έγινε ειδική αναφορά τόσο από τον κ. Σαμαρά όσο και από τον κ. Γιούνκερ στις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και στις ευοίωνες προοπτικές εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Γιουνκέρ είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις για μία Ευρώπη όπου από δημοσιονομική θα μετατραπεί σε πολιτικοοικονομική Ένωση.

Λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, φαίνεται πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ακόμα και για κορυφαία αξιώματα, εν μέσω προσπαθειών να επιτευχθεί μία ισορροπία μεταξύ δεξιάς και αριστεράς αλλά και μεταξύ δυτικοευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών κρατών.

Το όνομα του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ ακούγεται έντονα κατά τις τελευταίες ημέρες για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των οικονομικών, όπου το Βερολίνο φαίνεται να έχε εκφράσει έντονες αμφιβολίες για την υποψηφιότητα του πρώην γάλλου ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί, τον οποίο προωθεί το Παρίσι.

Η 41χρονη ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι παραμένει ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους για τη διαδοχή της Κάθριν Άστον στη θέση της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, το νεαρό της ηλικίας της, σε συνδυασμό με την κρίση στην Ουκρανία, φαίνεται πως έχουν σκιάσει την υποψηφιότητά της.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ