Με πλήθος θεμάτων και σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Δένδια-Σόιμπλε

Σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα έγινε στο Βερολίνο η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό, υπήρξε μια ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης, αλλά και τις σημερινές προκλήσεις.

Συζητήθηκε ακόμα η δυνατότητα της Ελλάδας, όπως διαφαίνεται, «να φύγουμε οριστικά από την κρίση, οριστικά πλέον να βρεθούμε έξω από το τούνελ, στο φως».

Επί τάπητος τέθηκε επίσης η κρίση στην Ουκρανία και οι συνέπειές της σε Ευρώπη και Ελλάδα, θέματα φορολόγησης το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους και ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, αλλά και η ανεργία.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ανεργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εάν η οικονομία δεν λειτουργήσει σωστά, εάν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, εάν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία, αν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές και σημείωσε ότι η βοήθεια του γερμανικού παράγοντα σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να είναι σημαντική.

Το πρωί ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας της Γερμανίας με τον οποίο συζήτησε για θέματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με εκπροσώπους της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW.

Οι εκπρόσωποι της γερμανικής τράπεζας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και εξέφρασαν την πρόθεση να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες σχετικά με τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ώστε να φθάσει σύντομα η χρηματοδότηση στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ