Κλείσιμο

Μοσκοβισί: Σημαντική οικονομική θέση για Γαλλία στην Κομισιόν, αλλά...

Πεπεισμένος πως η Γαλλία θα κατέχει ένα σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν δηλώνει ο νέος γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, απορρίπτοντας τις επιφυλάξεις της Γερμανίας για το αν το Παρίσι έχει επαρκή δημοσιονομική φερεγγυότητα προκειμένου να αναλάβει τη θέση που είναι αρμόδια για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη.

«Η Γαλλία είναι μία αξιόπιστη χώρα, μία χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς [...] Υλοποιεί αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις», σχολίασε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Μοσκοβισί.

Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να αποσαφηνίσει ποιο χαρτοφυλάκιο θα προτιμούσε να αναλάβει, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην λάβει την κρίσιμη θέση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, η οποία επιβλέπει τα προγράμματα διάσωσης.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει επιβεβαιώσει πως η Γαλλία ζητά το πορτοφόλιο των Οικονομικών, όμως η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αναφέρει πως το Παρίσι ενδιαφέρεται εναλλακτικά για τη θέση του επιτρόπου Ανταγωνισμού.

Κατά τη θητεία του ως πρώτος υπουργός Οικονομικών υπό τον κ. Ολάντ, ο κ. Μοσκοβισί πίεσε για την χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη, εν μέσω κρίσης.

Σε σημερινό της δημοσίευμα, η γερμανική εφημερίδα Bild επικρίνει ως «αστείο»την πιθανή τοποθέτηση Μοσκοβισί στη θέση των Οικονομικών, σχολιάζοντας πως «μιλούσε για χαλάρωση του ευρώ σαν να είναι γαλλικό μπρι».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ