Πολλοί νεκροί από κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ιαπωνία

Το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ιαπωνία στοίχισε μόνον σήμερα Σάββατο τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους, ενώ 1.810 ακόμη χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία (εξ αυτών οι 10 όταν διακομίστηκαν σε αυτά ήταν αναίσθητοι), σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε σήμερα η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Πάνω από 1.200 άνθρωποι είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία και κλινικές για να δεχθούν ιατρικές περιποιήσεις χθες Παρασκευή και οι τρεις απεβίωσαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως και την Παρασκευή, η θερμοκρασία το Σάββατο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς υπό σκιά σε πολυάριθμες περιοχές της Ιαπωνίας και κατά τόπους έφθασε τους 39°. Όλοι οι θάνατοι αναφέρθηκαν στη δυτική Ιαπωνία, όπου οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε εκ νέου σήμερα για επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες αύριο Κυριακή σε όλες τις περιοχές της νότιας και της κεντρικής Ιαπωνίας, από την ανατολή ως τη δύση. Προέβλεψε επίσης απότομες αλλαγές του καιρού κάνοντας λόγο για κίνδυνο σποραδικών σφοδρών καταιγίδων.

Το κύμα καύσωνα, αν και σχετικά συνηθισμένο για την εποχή, επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Πάνω από 700 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρικές φροντίδες την Πέμπτη κι εκατοντάδες άλλοι τις προηγούμενες ημέρες. Στους αριθμούς αυτούς μάλιστα δεν περιλαμβάνονται παρά μόνον όσοι παρελήφθησαν από ασθενοφόρα.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ιαπωνίας, περίπου 3.200 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και τρεις απεβίωσαν, με το συνολικό απολογισμό να ανέρχεται σε 14 νεκρούς από την αρχή της περιόδου.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι άνθρωποι που χρειάζονται να διακομιστούν σε νοσοκομεία είναι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών), μια πληθυσμιακή κατηγορία που αριθμεί σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Ιαπωνίας.

Τα δημόσια κτήρια και η μεγάλη πλειονότητα των κατοικιών είναι εφοδιασμένα με κλιματιστικά, αλλά πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν ή δεν γνωρίζουν πώς λειτουργούν, και πολλοί από αυτούς αφυδατώνονται. Η μετεωρολογική υπηρεσία συνέστησε στους πολίτες να πίνουν επαρκείς ποσότητες νερού ώστε να αποφύγουν τη θερμοπληξία.

Οι αρχές απαιτούν από τις δημόσιες υπηρεσίες οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, δεδομένης της διακοπής της λειτουργίας και των 48 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, πάντως συνεχίζουν να συνιστούν τη χρήση κλιματιστικών για να αποφεύγονται προβλήματα υγείας.

Από την άλλη τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, οι αίθουσες θεαμάτων όπως κινηματογράφοι κ.ά. δημόσιοι χώροι τείνουν να χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους ακατάπαυστα στο φουλ, με αποτέλεσμα οι πελάτες τους να παγώνουν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Γερμανικό Πρακτορείο