Κλείσιμο

Λευκός Οίκος: Πολλές διαφορές μεταξύ των υποθέσεων Κύπρου και Ουκρανίας

Μεταξύ των περιπτώσεων της Κύπρου και της Ουκρανίας «υπάρχουν πολλές διαφορές» υποστήριξε την Πέμπτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ (φωτό κάτω), στον απόηχο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον «Αττίλα».

Σε ομιλία της για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Κέντρο Ξένου Τύπου στην Ουάσιγκτον, η Μαρί Χαρφ ρωτήθηκε συγκεκριμένα από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου: «Εσείς και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ζητάτε από τους Ρώσους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία και το κάνετε αυτό κάθε ημέρα. Αλλά, την ίδια στιγμή, ποτέ δεν ζητήσατε από τη φίλη και σύμμαχό σας, την Τουρκία, για παράδειγμα, να αποσυρθεί από την Κύπρο. Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία κατέχει την Κύπρο για 40 χρόνια. Ποια είναι η διαφορά ή οι διαφορές μεταξύ των δύο περιπτώσεων;»

Η διπλή γλώσσα της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε: «Λοιπόν, νομίζω πως υπάρχουν πολλές διαφορές και είμαι στην ευχάριστη θέση να μιλήσουμε (γι’ αυτές). Όσον αφορά την Κύπρο, υποστηρίζουμε πλήρως την εν εξελίξει διαδικασία υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε προτρέψει τις δύο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία για να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας διευθέτησης που θα επανενώνει το νησί ως μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία. Εμείς, ως Ηνωμένες Πολιτείες, είμαστε πρόθυμες να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο βρούμε χρήσιμο».

Καταλήγοντας, η Μαρί Χαρφ επεσήμανε ότι γνωρίζει ότι «υπάρχουν πολλά έντονα αισθήματα και στις δύο πλευρές γι' αυτό το ζήτημα, αλλά υπάρχει εδώ μια διαδικασία σε εξέλιξη για την εξεύρεση λύσης και υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη διαδικασία και μπορούμε να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε, αλλά είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση».
Πηγή: skai.gr