Πρόεδρος της Κομισιόν ο Γιούνκερ – αποβλήθηκε βουλευτής του ΚΚΕ

Με 422 ψήφους υπέρ και 250 κατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αντικαθιστά τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης Ιουνίου, ο κ. Γιούνκερ επιλέχθηκε από τα κράτη μέλη για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26 χώρες ψήφισαν υπέρ και δύο κατά), ενώ έπρεπε να συγκεντρώσει σήμερα τουλάχιστον 376 ψήφους ευρωβουλευτών (ειδική πλειοψηφία) προκειμένου η υποψηφιότητά του να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαφέρει από τα προηγούμενα, καθώς για πρώτη φορά εκλέγει κατά κάποιο τρόπο άμεσα τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, πριν την ψηφοφορία.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες μίλησαν με ξεκάθαρα αλλά και αντιφατικά μηνύματα στις εκλογές της 25ης Μαΐου», πρόσθεσε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος παρέθεσε τους γενικούς προσανατολισμούς του για την επόμενη πενταετία.

Σε περίπου 40 λεπτά, ο κ. Γιουνκέρ παρουσίασε το όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) του αύριο, μία Ένωση όπου Κοινοβούλιο και Επιτροπή θα διατηρούν στενότερες σχέσεις, όπου οι Βρυξέλλες θα υπερασπίζονται το κοινωνικό πρόσωπο των κρατών μελών και όπου θα υπάρχουν ξεκάθαρες και ενιαίες πολιτικές στα μεγάλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό ή την οικονομική πολιτική της Ένωσης.

Αναφερόμενος στο 29ο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνο των ανέργων, ο κ. Γιουνκέρ προανήγγειλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

«Οι επενδύσεις είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ανέργων», δήλωσε χαρακτηριστικά, με έμφαση στις υποδομές, την καινοτομία, τη βιομηχανία και την έρευνα.

Η Ελλάδα τα κατάφερε

Αναφερόμενος, στην Ελλάδα, δήλωσε πως ως επικεφαλής του Eurogroup στην αρχή της κρίσης, η θέση του υπήρξε συχνά δυσάρεστη, ωστόσο «η Ελλάδα τα κατάφερε, και είμαι υπερήφανος γι’αυτό».

«Η Ελλάδα δεν ήθελε να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση και ούτε και εμείς», συμπλήρωσε, καθώς το κοινό νόμισμα προστατεύει την οικονομία και τους πολίτες της.

Ως προτεραιότητα έθεσε και τη βελτίωση στο μέλλον του μοντέλου της τρόικας καθώς – όπως υπογράμμισε - στη σημερινή του δομή δεν διαθέτει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Υπογράμμισε ότι το ενιαίο νόμισμα προστατεύει την Ευρώπη, και θα πρέπει να εκπροσωπείται στο μέλλον «από μία πολιτική, μία θέση, μία καρέκλα», ενώ προανήγγειλε ότι θα προτείνει πολύ σύντομα μία ενιαία πολιτική για την μετανάστευση καθώς, όπως είπε, «η παράνομη μετανάστευση είναι πρόβλημα όλης της Ε.Ε. και όχι μεμονωμένα της Μάλτας ή της Κύπρου».

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ακόμα πως επιθυμεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και γι’αυτό το λόγο δεν θα διστάσει να παύει Επιτρόπους στους οποίους το ΕΚ θα έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του.

Πραγματοποιώντας έμμεση αναφορά και σε υπόθεση μυστικών συναντήσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων με λόμπι της καπνοβιομηχανίας, υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε χαρακτηριστικά πως θα βάλει τέλος στις συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

«Στην Ευρώπη ή όλοι νικάμε ή όλοι χάνουμε», είπε ακόμα ο κ. Γιουνκέρ, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν έπειτα από μία ευρωπαϊκή συνάντηση ένα κράτος να δηλώνει πως έχει κερδίσει ή χάσει. «Ας παίξουμε συλλογικά το παιχνίδι», υπογράμμισε.

«Η ΕΕ πρέπει να γίνει ενεργό σημείο αναφοράς για όλους», είπε ακόμα, συμπληρώνοντας πως οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς δεν μπορούν να προηγούνται των ελάχιστων κοινωνικών κανόνων.

Θα υπερασπιστώ μία κοινωνική οικονομία της αγοράς στην Ευρώπη, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με τον διάλογο που λείπει από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπογράμμισε. «Θέλω να είμαι πρόεδρος του κοινωνικού διαλόγου», τόνισε.

O Μάρτιν Σουλτς απέβαλε ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, απέβαλε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, από την Ολομέλεια, λίγο πριν την ψηφοφορία για την υποψηφιότητα Γιουνκέρ, κατά την τοποθέτηση της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Μαρίν Λεπεν.

Ο κ. Παπαδάκης επέμεινε να διαβάζει ένα κείμενο την ώρα που ο κ. Σουλτς έδωσε το λόγο στην ακροδεξιά πολιτικό της Γαλλίας. Μάλιστα δεν σταμάτησε την ομιλία του παρά τα αλλεπάλληλα καλέσματα του κ. Σουλτς να σταματήσει.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής αναγκάστηκε να ζητήσει την αποβολή του από την αίθουσα, επιτρέποντας του να επιστρέψει όταν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ εξελέγη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σχετική πλειοψηφία, νέος πρόεδος της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 721 ευρωβουλευτές, υπήρξαν 47 αποχές και 10 άκυρα, που με βάση τη συνθήκη της Λισσαβώνας δεν προσμετρώνται στη συνολική ψηφοφορία.

Υπέρ της εκλογής Γιούνκερ ψήφισαν 422 ευρωβουλευτές και κατά 250.
Πηγή: Σταύρος Σαμουηλίδης, ανταπόκριση από Στρασβούργο