Στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Κίνας (upd)

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας- Ελλάδας» επισήμανε ο pρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο κάστρο των Ιπποτών στο νησί της Ρόδου, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

«Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία φυσική φιλία και φυσικά πολύ στενά συναισθήματα μεταξύ τους. Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα» τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της ασιατικής χώρας, χαρακτηρίζοντας άριστες τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

Μετά την συνάντηση στο Κάστρο των Ιπποτών ο Πρόεδρος της Κίνας ξεναγήθηκε από τον πρωθυπουργό στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Αιγαίου που βρίσκεται στην οδό Ιπποτών, ενώ κατά την έξοδό του επευφημήθηκε από ομάδα Κινέζων που βρίσκονται και εργάζονται στη Ρόδο.

«Στρατηγική» χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας και Κίνας ο Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας την πίστη του πως «η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς, όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη «βαθιά» φιλία μεταξύ των δύο λαών, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις δυνατότητες που δίνει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας για την παροχή χρήσιμων υπηρεσιών υποστήριξης, συντήρησης και επισκευών και στα κινεζικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή.

«Παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές ανεφοδιασμού, συντηρήσεων και επισκευών για τις μονάδες Ναυτικού της δικής σας χώρας. Υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία, παραδείγματος χάρη, κοινές περιπολίες των πολεμικών πλοίων. Και ένα άλλο παράδειγμα, στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας, όπου τα συμφέροντα των δύο λαών μας ταυτίζονται», σχολίασε.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς χαιρέτισε τη φιλία που επέδειξε το Πεκίνο προς την Αθήνα σε πραγματικά δύσκολες ώρες, όπως ήταν η τελευταία κρίση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, σημειώνοντας πως η υποστήριξη που προσέφερε η Κίνα είναι μία υπεύθυνη απόδειξη του εποικοδομητικού ρόλου της στο παγκόσμιο σύστημα.

Νωρίτερα, σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με κ. Σι στο νησί.

Τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας εξέφρασε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Τόνισε επίσης πως θέλει να γίνει εθελοντής για να προβάλλει τον τουρισμό της Ελλάδας στην Κίνα.

Ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο προέδρων κατά τους τελευταίους μήνες, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως αυτή η δεύτερη συνάντηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα «δείχνει τη θέληση των δύο μερών να προωθήσουν περαιτέρω τις καλές σχέσεις».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ