Κλείσιμο

Συμφωνία που αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα ζητά η Αθήνα από την τρόικα

Μία συμφωνία που θα λαμβάνει υπ’ όψιν όχι μόνον τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, αλλά και την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα επιδιώκει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να πιέσει την τριμερή για την εφαρμογή φορολογικών ελαφρύνσεων, βάσει της στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Αυτό διεμήνυσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαδούβελη στο Μαξίμου την Παρασκευή, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και συνεχίζει με συγκεκριμένη στρατηγική».

Κατά την πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν επιφυλάξεις για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε από την σκληρή στάση των δανειστών, καθώς παραδοσιακά η τριμερής εμφανίζεται αυστηρή στις πρώτες επαφές μίας αξιολόγησης.

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα, με αντικείμενο το Δημόσιο.

Χθες Παρασκευή, η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, δίνοντας αυστηρές συστάσεις για στενή παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ΕΟΠΥΥ, και με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, από τον οποίο ζήτησαν λύση στο θάμα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Η πλέον πολύωρη συνάντηση ήταν όμως με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όπου έγινε μία παρουσίαση των ανοιχτών μετώπων στα εργασιακά, με τις δύο πλευρές να μεταθέτουν τη λήψη αποφάσεων για την αξιολόγηση του φθινοπώρου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ