Στο θερινό τμήμα το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ; - Τσίπρας: Υπάρχει Σύνταγμα

Στο θερινό τμήμα ενδέχεται να παραπεμφθεί η απόφαση για την τύχη των προτάσεων των κομμάτων να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ.

Στη διάσκεψη των προέδρων που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβερνητική πλειοψηφία υποστηρίζει ότι οι προτάσεις δεν αθροίζονται, άρα δεν μπορεί να συμπληρωθεί ο αριθμός 120 που απαιτείται. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι υποστηρίζουν ότι αθροίζονται.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ σκέφτεται σοβαρά να αποσύρει την πρότασή της για δημοψήφισμα, καθώς δεν δέχεται να αθροιστούν οι υπογραφές της με αυτές της ΧΑ και αντιπροτείνει να αθροιστούν με αυτές του ΚΚΕ το οποίο ζητά δημοψήφισμα συνολικά κατά της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας.

Το ΚΚΕ δια του Θανάση Παφίλη επιμένει ότι η πρόταση του εχει διαφορετικό περιεχόμενο, αλλά επειδή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ως στόχο το δημοψήφισμα πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια και να γίνει η συζήτηση.

Αντίδραση Τσίπρα 

Από την Ημαθία ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «είναι αποφασισμένοι από ό,τι φαίνεται να παρακάμψουν το Σύνταγμα, να παρακάμψουν νόμους, να παρακάμψουν την ίδια τη δημοκρατία, και μας λένε ‘δεν μας νοιάζει τι θα αποφασίσει η Βουλή’ εμείς θα την κλείσουμε τη Βουλή’. Μήπως να την κλείσετε και οριστικά όχι μόνο για το καλοκαίρι; Άμα σας ενοχλεί τόσο πολύ κλείστε τη και οριστικά».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «σε αυτό τον τόπο όμως υπάρχουν κανόνες υπάρχει Σύνταγμα. Και η εποχή του αποφασίζουμε και διατάζουμε έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτή η κυβέρνηση ότι είναι κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας.»

"Η κυβέρνηση τον τελικό λόγο"

Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη διεμήνυσε μέσω του ΣΚΑΪ, πως τον «τελικό λόγο» για τον αν θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής σχετικά τις προτάσεις για δημοψήφισμα τον έχει σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις γνωμοδοτήσεις της διάσκεψης των προέδρων του κοινοβουλίου και τους Επιστημονικού Συμβουλίου.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Πηνελόπη Γκάλιου