Κλείσιμο

Κρίνονται οι προτάσεις των κομμάτων για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ»

Συνέρχεται, στις 14:30 το μεσημέρι, η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για να εκτιμήσει αν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση οι επτά προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την αντιπολίτευση σχετικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».

Θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη διεμήνυσε το πρωί, μέσω του ΣΚΑΪ, πως τον «τελικό λόγο» για τον αν θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής σχετικά τις προτάσεις για δημοψήφισμα τον έχει σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις γνωμοδοτήσεις της διάσκεψης των προέδρων του κοινοβουλίου και τους Επιστημονικού Συμβουλίου.

Τόσο η κ. Βούλτεψη όσο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης που μίλησε επίσης στο σταθμό μας, πέταξαν το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την Κουμουνδούρου να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή, που έχει καταθέσει παρεμφερή πρόταση.

Ο κ. Καρύδης ωστόσο δεν ήταν εξίσου κατηγορηματικές με την κ. Βούλτεψη ως προς το να μην συγκληθεί η Ολομέλεια. «Εάν έλθουν έτσι τα πράγματα και κριθεί ότι οι προτάσεις είναι στην ίδια κατεύθυνση, ας συζητηθούν στην Ολομέλεια. Εμείς ποτέ δεν κρυφτήκαμε», σχολίασε.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, των ανεξαρτήτων βουλευτών, της Χρυσής Αυγής και του Βύρωνα Πολύδωρα, που κατέθεσε αυτόνομα πρόταση, έχουν το ίδιο ερώτημα, δηλαδή να τεθεί στους έλληνες πολίτες το ερώτημα αν εγκρίνουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ωστόσο, το ΚΚΕ ζητά δημοψήφισμα όχι μόνο για το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ αλλά για σειρά νόμων που αφορούν την απελευθέρωση της ενέργειας από το 1990.

Η πρόταση του ΚΚΕ αντιμετωπίστηκε ως διαφορετική και από τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ανακοίνωσε 6 + 1 προτάσεις, ξεχωρίζοντας αυτή του Περισσού.

Οι υπογραφές που συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής αθροίζονται σε 127 (ΣΥΡΙΖΑ 71, ΑΝΕΛ 14, με Νίκο Νικολόπουλο, ανεξάρτητοι 14, Βύρων Πολύδωρας 1, ΔΗΜΑΡ 11, δεν υπογράφει ο Γρηγόρης Ψαριανός, Χρυσή Αυγή 16) συν του ΚΚΕ που αριθμεί άλλες 12 υπογραφές.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον αν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεχτούν οι υπογραφές των βουλευτών τους να συναθροιστούν με αυτές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, γεγονός που θα μπορούσε να στερήσει από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης τις 120 υπογραφές που απαιτούνται από το Σύνταγμα για να διεξαχθεί συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Πηνελόπη Γκάλιου