Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω τραπέζων

Πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, μέσω του τραπεζικού συστήματος, και σε εύλογο χρονικό διάστημα, προαναγγέλλουν πήγες του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, με στελέχη της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημική τραπεζών.

Στη σύσκεψη,
όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό και τη δυνατότητα τραπεζών να βοηθήσουν την οικονομία άλλα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος τόνισε ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν από λίγο καιρό.

Για τα “κόκκινα δάνεια” ο κ. Σάλλας είπε ότι είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό άλλα ελεγχόμενο και συνδέεται στενά με την πορεία ανάπτυξης του τόπου και την έξοδο από την κρίση.

Επίσης προανήγγειλε νέα εργαλεία για τη ρύθμιση των “κόκκινων δανείων”, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες είναι ισχυρά κεφαλαιοποιημένες.

Σε άτυπη ενημέρωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα είναι πιο συχνές, “με στόχο οι τράπεζες με δεδομένη τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους να συνδράμουν ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών".

Μηχανισμό ώστε να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση τα κόκκινα δάνεια προτίθεται να δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι θα πρέπει ως χώρα να εστιάσουμε στην αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών μέσω της ενίσχυσης των καταθέσεων τους και της επιστροφής χρημάτων από το εξωτερικό και στον άμεσο χειρισμό των μεγάλων ζημιών που έχει καταγράψει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.

«Σήμα κινδύνου» για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, απέστειλε στο μεταξύ εκ νέου το ΔΝΤ, με την επισήμανση ότι «εάν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Πηγή: Newdesk ΣΚΑΪ, Χρήστος Κούτρας