Κλείσιμο

Yπερψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»

Με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής και επί των άρθρων, εγκρίθηκε από το α' θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε και στο σύνολο και στέλνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προκειμένου να υπογραφεί.

Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές. Παρών δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης. Ειδικότερα, στην ψηφοφορία πήραν μέρος 98 βουλευτές, εκ των οποίων οι 51 ψήφισαν υπέρ, 46 κατά και 1 παρών.

Στις έξι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για δημοψήφισμα επικεντρώνεται πλέον η πολίτικη αντιπαράθεση, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την ψηφοφορία απουσίασε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Μανιάτης μίλησε για επιθετική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ που προσλαμβάνει εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά, και τον κατηγόρησε για τακτικισμό σε ότι αφορά στο θέμα του δημοψηφίσματος λέγοντας: «το δημοψήφισμα είναι κίνηση καθαρά τακτικής, προκειμένου να ξεφύγουμε από το θέμα που είναι η συζήτηση της ΔΕΗ, με φόντο το πρόβλημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή καλώντας τη να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συγκαλέσει άμεσα την Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί το αίτημα για δημοψήφισμα.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, παρουσίασε νωρίτερα την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι «εμείς επιδιώκουμε τη συνολική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, υπογραμμίζοντας ότι η εκχώρηση της ΔΕΗ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και υπό το πρίσμα αυτό «είναι, συνεπώς, σαφές ότι την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες επιβάλλουν, μέσω των δανειστών, η εγχώρια διαπλοκή και οι πολυεθνικές εταιρείες στην ενέργεια- και όχι η Ευρώπη».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ