Οργή Βενιζέλου κατά της Θεοχάρους - "Ανοησίες" απαντά η κύπρια ευρωβουλευτής

Τη δυσαρέσκεια του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της κύπριας ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, με τον κ. Βενιζέλο να προβαίνει σε δήλωση για το θέμα την Κυριακή.

Όπως ανέφερε το κυπριακό portal SigmaLive, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ήδη εξέφρασε την ενόχληση του μέσω Ρηματικής Διακοίνωσης για τα ερωτήματα που έθεσε η Κύπρια Ευρωβουλευτής στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη στάση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλήσεων και συγκεκριμένα του εγγράφου που κατατέθηκε στο οποίο γινόταν λόγος για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

«Κατανοώ ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της στάσης του κ. Βενιζέλου, όμως, σε πολύ πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία πεισματικά η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε. Και αυτό πράττουμε» δήλωσε η κ. Θεοχάρους.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη δήλωσή του κάνει λόγο για «προσωπικά παιχνίδια με εθνικά θέματα» αναφέροντας ότι «είναι λυπηρό το ότι οι ίδιοι πάντα δήθεν ‘πατριωτικοί’ κύκλοι, που προσπαθούν να εμπορευτούν πολιτικά ή δημοσιογραφικά τις εθνικές ευαισθησίες, κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.»

«Η αντίδραση των δύο υπουργείων ήταν αναγκαία όχι μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος , όχι μόνο γιατί ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αλλά και γιατί έπρεπε να προστατευθεί η εξαιρετική δουλειά των στελεχών των διπλωματικών υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου σε Βρυξέλλες, Αθήνα και Λευκωσία. Όλα τα άλλα είναι ανεύθυνες μικροκομματικές ή προσωπικές δημαγωγίες για μια στιγμή δημοσιότητας εν ου παικτοίς» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «το χειρότερο είναι ότι η ευτέλεια των προθέσεων των παραπάνω κύκλων αποκαλύπτεται διότι βασικό μοτίβο των παρεμβάσεων τους είναι η δήθεν απόκλιση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών στην προσέγγιση και διαχείριση επιμέρους θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ας καταλάβουν ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου και επιπλέον επιδίωξη να διαφυλαχθεί στα θέματα αυτά ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

"Θα λάβει σύντομα την απάντησή μου"

"Ανοησίες φληναφήματα και ανευθυνότητες" ήταν η πρώτη αντίδραση της κύπριας ευρωβουλευτού την εφημερίδα Σημερινή στο άκουσα της ανακοίνωσης Βενιζέλου. Δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα λάβει σύντομα την απάντηση της.

Παρέμβαση Αναστασιάδη 

Οι συνεργασίες που αναπτύσσουμε με τρίτες δυνάμεις, πολύ περισσότερο με τη μητέρα πατρίδα, είναι άψογες και άριστες επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στέλνοντας το δικό του μήνυμα μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε λόγω των δηλώσεων της Ελένης Θεοχάρους.

Μετά την ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, μέσω της οποίας εκφραζόταν ικανοποίηση για τον χειρισμό της Ελληνικής Προεδρίας και για τη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, ήταν η σειρά του Κύπριου προέδρου να κάνει την δική του παρέμβαση.

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι οι συνεργασίες που αναπτύσσουμε με τρίτες δυνάμεις, πολύ περισσότερο με τη μητέρα πατρίδα, είναι άψογες και άριστες, για αυτό και θέλω να κάνω μια έκκληση: Ας αποφύγουμε τους πειρασμούς που μπορεί να μολύνουν μιαν παραδοσιακή δεδομένη στάση στήριξης από πλευράς της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.
Πηγή: skai.gr