«Κόκκινη κάρτα» στη ΓΕΝΟΠ βγάζει η κυβέρνηση – επιστράτευση αν χρειαστεί (upd)

Αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχεδιασμό του για τη μικρή ΔΕΗ, και να μην αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά και τις συζητήσεις που είχε για το θέμα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επισπεύδει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, ενώ διαμηνύει ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμη και στο μέτρο της επιστράτευσης αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ η πολιτεία θα καταθέσει άμεσα προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.

Παράλληλα, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα, και ταύτιση με τον συντεχνιασμό και τον συνδικαλισμό εις βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Όσον αφορά το επίμαχο ν/σ σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Πέμπτη και όχι στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από την τρόικα, ενώ οι όποιες τροποποιήσεις αφορούν την ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο σημείων του διαγωνισμού.

Εν τω μεταξύ σχέδια για εκ περιτροπής διακοπή της ηλεκτροδότησης εξετάζει ο διαχειριστής του συστήματος και η ΔΕΗ, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βουλτεψη μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ σε περίπτωση που κατεβάσουν τους διακόπτες. 

Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους από την πρώτη ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου σκοπεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην διαθέσουν τις απαιτούμενες εφεδρείες για τη λειτουργία του συστήματος στο χερσαίο τμήμα της χώρας, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει ωριαίες και πλέον διακοπές στην ηλεκτροδότηση. 


«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει πολιτικά τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας να λαμβάνει αποφάσεις που υποθηκεύουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζανης μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη τον ατμοηλεκτρικό σταθμό και το ορυχείο στο Αμύνταιο της Φλώρινας, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της πώλησης της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε Παναττικό συλλαλητήριο ενάντια στο ξεπούλημα - όπως αναφέρει- της ΔΕΗ, την Πέμπτη στις 7 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα και το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι δίκαιος, γι' αυτό και πρέπει να στηριχτεί από όλο το λαό που θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβά την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της επιχείρησης».

Τι λένε οι συνδικαλιστές

«Εάν η κυβέρνηση μας αποδείξει πως μπορεί να υπάρξει έστω και ένα cent όφελος για τον καταναλωτή, είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε το κεφάλι και να παράγουμε το ρεύμα, δεν κάνουμε συντεχνιακό αγώνα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Θανάσης Μάστορας, γραμματέας του σωματείου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – μέλους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ». Η απεργία της ΓΕΝΟΠ θα ξεκινήσει απο τις 12 το βράδυ, ενώ στα λιγνιτωρυχεία από τις 11 το βράδυ.

Ο κ. Μάστορας πρόσθεσε ότι «ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε την απελευθέρωση της αγοράς. Έχουμε εναρμονιστεί πλήρως με τους κανόνες της Ευρώπης και διερωτήθηκε γιατί προχωρούν σε αυτή τη διαδικασία και βάζουν μία μικρή ΔΕΗ να ανταγωνιστεί την μεγάλη ΔΕΗ.»

Ερωτηθείς αν θα γίνουν από σήμερα το βράδυ διακοπές ρεύματος είπε: «Όταν απεργεί ο ΔΕΗτζής προφανώς θα υπάρξει έλλειμμα ενέργειας.»

«Η ζημιά που θα έχει ο καταναλωτής είναι αυτό που συνέβη στην Ευρώπη, με αυτή η διαδικασία υπήρξε αύξηση στην τιμή του ρεύματος» υποστήριξε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Νίκος Υποφάντης, Αντώνης Αντζολέτος