Γιούνκερ: Δε θα πέσω στα γόνατα για τη Βρετανία

Σε ανοιχτή σύγκρουση βρίσκεται πλέον ο επικρατέστερος υποψήφιος για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά και με τον βρετανικό Τύπο, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ είπε σε κλειστή συνάντηση μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) την Πέμπτη ότι θα ήταν λάθος να «ενδώσει» η παράταξη στους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές μέσω του πρωθυπουργού Κάμερον ότι αντιτίθενται στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει μεταφέρει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες το μήνυμα ότι θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου ως υπέρμετρα φεντεραλιστή. Ο κ. Κάμερον φέρεται μάλιστα να έχει προειδοποιήσει την καγκελάριο Μέρκελ και άλλους ηγέτες πως ενδεχόμενη επιλογή Γιούνκερ ίσως ωθήσει τη Βρετανία στην έξοδο από την Ε.Ε.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως αναφέρει ο Guardian, είπε στα στελέχη του ΕΛΚ ότι «δε θα υποχρεωθεί να πέσει στα γόνατα» εκλιπαρώντας για τη βρετανική υποστήριξη. Παραπονέθηκε επίσης για το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές έχει μιλήσει με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες πλην του Ντέιβιντ Κάμερον, παρά το γεγονός ότι φέρεται να έχει ζητήσει επικοινωνία μαζί του.

Έκταση έχουν λάβει επίσης στη Βρετανία τα σχόλιά του κατά του βρετανικού Τύπου, με αφορμή την παρουσία φωτογράφων έξω από το σπίτι του.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε έντονη ενόχληση και απορία για την «εντεινόμενη εκστρατεία» σε βάρος του από βρετανικά μέσα ενημέρωσης, προειδοποιώντας τους συναδέλφους του να είναι έτοιμοι για «πολλή περισσότερη βρωμιά», δηλαδή δυσφημιστικές προσωπικές επιθέσεις εναντίον του.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο