ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Τσίπρας: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την πεποίθησή του ότι αν γίνουν, το κόμμα του θα συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά που θα του επιτρέψουν «μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας».

 
Την ανάγκη «μιας ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα του χρέους υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμο και απειλεί τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη για μια νέα εθνική στρατηγική στις διαπραγματεύσεις γιατί έχουμε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση μπροστά μας, για την αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, τι τον κάνει να πιστεύει ότι η Ευρώπη θα αποδεχθεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Διότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και απειλεί τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης. Αυτός ο συστημικός κίνδυνος οδήγησε τις Βρυξέλλες να ασχοληθούν με το ελληνικό χρέος το 2010. Η απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ χρησιμοποιήθηκε ως εκβιασμός. Όλοι ήξεραν ότι κάτι τέτοιο θα εκτίναζε στον αέρα την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν κατάλαβε με ποιο τρόπο να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες».

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για «ένα αρνητικό σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα στη Γαλλία, που είναι μια σημαντική χώρα οικονομικά αλλά και στον τομέα της δημοκρατίας».

«Αυτά τα τερατουργήματα» πρόσθεσε, «είναι οι καρποί της πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει τις μεσαίες τάξεις και τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, ρίχνοντάς τα στην αγκαλιά των νεοναζί».

Στην παρατήρηση του συντάκτη, ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαμαρά, η Ελλάδα πάει καλύτερα, επέστρεψε στις αγορές και βαδίζει στο δρόμο της ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε αντίθετα τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη από ένα είδος «αποικισμού του νότου», και εξήγησε:

«O απώτερος στόχος της λιτότητας δεν ήταν το να βγει η Ελλάδα από την κρίση, αλλά το να δημιουργηθεί μια εσωτερική υποτίμηση ώστε να δώσει νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητά της. Η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε έχουν ένα στρατηγικό σχέδιο που είναι η γερμανοποίηση της Ευρώπης, και ο αποικισμός του νότου της Ευρώπης. Θέλουν να δημιουργήσουν μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιφέρεια της ηπείρου, χωρίς τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας, με χαμηλούς μισθούς και μια υψηλή διαρθρωτική ανεργία. Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ανταγωνιστική. Η ανταγωνιστικότητα όμως δεν βασίζεται στη μείωση του κόστους εργασίας, ιδιαίτερα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Διαφορετικά το Μπαγκλαντές θα ήταν σήμερα η πιο ανταγωνιστική χώρα του κόσμου. Είναι λάθος, γιατί μια Ευρώπη χωρισμένη σε νότο και βορρά, με μια περιφέρεια στο χείλος ανθρωπιστικής κρίσης, είναι μια αποδυναμωμένη Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει στη συνέχεια, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος «προκαλεί την απέχθεια της Ευρώπης με την πολιτική της γύρω από τη λιτότητα, αλλά και με την εμμονή της να στερεί τους ευρωπαίους πολίτες από τα στοιχειώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα. Εάν η Ευρώπη δεν εκδημοκρατισθεί σύντομα, θα έχει να υποφέρει από ένα μεγάλο πρόβλημα συνοχής» τόνισε.

Στο ερώτημα εάν υποστηρίζει ή όχι την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Τσίπρας εξηγεί ότι «αν και είναι σκληρός αντίπαλος της πολιτικής του (κ. Γιούνκερ)», του αναγνωρίζει το δικαίωμα να προεδρεύσει, εφ' όσον το κόμμα του κέρδισε το μεγαλύτερο αριθμό εδρών.

«Εάν δεν γίνει έτσι, τότε η Ευρώπη δεν έχει μέλλον (...) είχαμε μια εκλογική εκστρατεία, έγιναν συζητήσεις και θα μας πουν τώρα ότι όλα αυτά έγιναν για το τίποτα!» υπογραμμίζει.

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το εάν θα σταματούσε τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, στην περίπτωση που θα έπαιρνε την εξουσία, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Όταν κάποιος αναγνωρίζει ότι διαπράχθηκε ένα κοινωνικό έγκλημα, δεν επαρκεί το να ζητήσει συγνώμη συνεχίζοντας την ίδια πολιτική. Καταρχάς είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους. Πριν από την κρίση το δημόσιο χρέος ήταν 120% του ΑΕΠ και σήμερα έφθασε στο 180%. Αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτική που εφαρμόσθηκε ήταν εγκληματική» λέει ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «με επίκεντρο την Ελλάδα, οι χώρες της περιφέρειας θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα πλατύ πρόγραμμα επενδύσεων, ένα New Deal, για να βρουν γρήγορα το δρόμο της ανάπτυξης».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εκφράζει την πεποίθησή του ότι αν γίνουν, το κόμμα του θα συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά που θα του επιτρέψουν «μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας».

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί στη συνέχεια τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι επέλεξαν Έλληνες πολιτικούς τους οποίους «μπορούσαν να χειριστούν», τους Α. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και τον Ι. Στουρνάρα στα οικονομικά. Ειδικά για τον κ. Στουρνάρα προσθέτει:

«Τώρα οι ίδιοι ηγέτες απαιτούν να γίνει ο Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι η επιλογή του Βερολίνου. Τοποθετώντας τον στη θέση του διοικητή, προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης. Ο κ. Σόιμπλε έχει ένα στρατηγικό σχέδιο: να εγκαταστήσει μόνιμα τη λιτότητα στην Ελλάδα για εικοσαετία. Είναι το σχέδιο που θέλουμε να εμποδίσουμε» καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

 
Βούτσης σε ΣΚΑΪ: Με ικανοποίηση θα δεχθούμε εξεταστική για Νovartis
Με ικανοποίηση θα δεχθούμε αν υπάρχει πρωτοβουλία από την κυβέρνηση να γίνει οποιαδήποτε επιτροπή στη Βουλή...
16.09.2019, 13:52
Βαρουφάκης σε ΣΚΑΪ:Νόμιμες οι ηχογραφήσεις.Η πρόσκληση σε Μητσοτάκη- Τσίπρα
Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε όσους τον κατηγορούν σχετικά με όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του, που...
16.09.2019, 11:15
Μήνυση κατά της Τουλουπάκη κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για την Novartis
Ο πρώην υπουργός έχει διαμηνύσει πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την βουλευτική ασυλία του ώστε να...
16.09.2019, 10:26
Novartis: Ανοικτό ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής από κυβερνητικά στελέχη
Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί στη Βουλή η δικογραφία των εισαγγελικών λειτουργών για τις εξωθερμικές...
16.09.2019, 09:15
Πέτσας στον ΣΚΑΪ: «Πιθανότατα» θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ
Κατά τις επαφές στην Νέα Υόρκη η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αναδείξει τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκιά...
16.09.2019, 09:09
Πέτσας: Κουρασμένος ακόμα και στα ψέματα ο Τσίπρας
Ή ξεχνά ή μας κοροϊδεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
15.09.2019, 18:22
Τσίπρας στην ΔΕΘ: Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης στην Novartis
«Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι...
15.09.2019, 12:15
Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας συνεχίζει να υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων
Με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ο Υπουργός...
15.09.2019, 10:03
Τσίπρας: Η ΝΔ έβαλε με το καλημέρα τα θεμέλια του κράτους της δεξιάς
Με το σύνθημα «Είμαστε εδώ» πήγε στην Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός.
14.09.2019, 20:31
Ετοιμάζεται κατάθεση Στουρνάρα για Novartis ενώ ενισχύεται η έρευνα
Ενώ η δικογραφία για Παπαγγελόπουλο - Τσίπρα πηγαίνει στην Βουλή οι έρευνες συνεχίζονται σε κορυφαίο επίπεδο...
14.09.2019, 20:12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.