Τσίπρας: Η δημοκρατική διαδικασία επιβάλει να δοθεί εντολή στον Γιούνκερ

Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν πέραν από τους πέντε υποψήφιους που αναμετρήθηκαν στις Ευρωεκλογές δήλωσε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που είχε το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Μιλώντας στον απόηχο των επαφών του με ανθυποψηφίους του για την προεδρία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απορρίψουν οποιονδήποτε τυχόν υποψήφιο δεν είχε το χρίσμα κάποιου κόμματος στις ευρω-κάλπες.

Προσέθεσε πως, μολονότι διαφωνεί σε πολλά θέματα με τον κ. Γιούνκερ, ο λουξεμβουργιανός πολιτικός είναι αυτός που «έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή [...] για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής», καθώς το ΕΛΚ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές, με 221 ευρω-έδρες.

«Οφείλουμε όλοι να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα. Ο κ. Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως αυτό είναι που «ορίζει ο σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία».

Υπενθυμίζεται πως η υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ έχει δεχθεί ανοιχτή κριτική από τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και από άλλους ευρωπαίους ηγέτες, καθώς θεωρούν πως ο κ. Γιούνκερ θα επιδιώξει εμβάθυνση της Ε.Ε., τη στιγμή που οι χώρες τους έδωσαν μήνυμα ευρωσκεπτικισμού στις κάλπες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ