Εκστρατεία κατά του Γιούνκερ από τον Ντέιβιντ Κάμερον

Σε πυρετώδεις προσπάθειες να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το ευρωσκεπτικιστικό μήνυμα των εκλογών υπαγορεύει την επιλογή νέων προσώπων για τις ηγετικές θέσεις στην Ε.Ε. επιδίδεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε τη Δευτέρα με έξι άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Κάμερον επιχειρηματολόγησε εναντίον της ανάδειξης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές για να διαδεχθεί τον Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ωστόσο, ο κ. Κάμερον φέρεται να έχει πει σε στελέχη του Συντηρητικού κόμματός του ότι ο κ. Γιούνκερ είναι απολύτως μη αποδεκτή επιλογή, καθώς το όραμά του για μια ολοκληρωμένη Ευρώπη με το ευρώ ως επίκεντρό της έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών, όπως εκφράστηκε στις εκλογές και σε αντίθεση σαφώς με τις επιδιώξεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιδιώξει να καθυστερήσει την ανάδειξη Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν στη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής, ζητώντας περισσότερες διαβουλεύσεις τους επόμενους μήνες. Ελπίζοντας στη συμπαράσταση των ηγετών της Γαλλίας και της Ολλανδίας εκτιμάται ότι θα ζητήσει την εξέταση υποψηφίων από μια διευρυμένη λίστα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, από τους κεντροδεξιούς ηγέτες στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως αποδεκτές από το Λονδίνο επιλογές για την Κομισιόν ξεχωρίζουν ο Φιλανδός Γίρκι Κατάινεν, ο Ιρλανδός Έντα Κένι και ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόσφατα πάντως, ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει στους Financial Times ότι δε θα μπορούσε να φανταστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνει άλλους υποψηφίους για την ηγεσία της Κομισιόν από τους ήδη προταθέντες.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κ. Κάμερον προβαίνει σε μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς την ίδια στιγμή θέλει να διασφαλίσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για τον Βρετανό επίτροπο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο