Κλείσιμο

Το κύμα του ευρω-σκεπτικισμού στο βλέμμα της Συνόδου των ηγετών της ΕΕ

Η ενίσχυση των ευρω-σκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στις Ευρωεκλογές αλλά και η όλη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν θα απασχολήσει την σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Πρώτη πρόταση της Επιτροπής για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουάλ Μπαρόζο αναμένεται να είναι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, εκλεκτός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στην Ευρωβουλή, κερδίζοντας 213 από τις 751 έδρες και το 28,36% της λαϊκής ψήφου.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να περιορίσει ορισμένες εξουσίες της προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική και προσιτή για τους πολίτες της έστειλε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο της σοκαριστικής νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν στις γαλλικές ευρω-κάλπες.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως η Ε.Ε. έχει γίνει «απόμακρη και ακατανόητη», προσθέτοντας ότι η Ευρώπη «πρέπει να είναι απλή, καθαρή, ώστε να είναι αποτελεσματική εκεί που χρειάζεται και αποσυρθεί από εκεί που δεν είναι απαραίτητη».

Σημείωσε πως η Ένωση έχει ξεπεράσει την κρίση στην ευρωζώνη «αλλά με τι κόστος;», καθώς «η λιτότητα έχει απογοητεύσει» τους πολίτες.

Η ενίσχυση της οικονομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, είναι η απάντηση στη άνοδο ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Επισημαίνει ότι εναπόκειται στα καθιερωμένα κόμματα της Ευρώπης να κερδίσουν πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Στην άτυπη Σύνοδο λαμβάνει μέρος και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ