Κλείσιμο

Βενιζέλος: Αντισυνταγματικό το αίτημα Τσίπρα

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το αίτημα για πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κάρολο Παπούλια, χαρακτηρίζοντας ως μη σοβαρές τις ενέργειές του. 

«Ο κ. Τσίπρας με το σημερινό του διάβημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθιστώντας τον ακροατή της αντισυνταγματικής του πρότασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο και τη Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

«Με αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας και το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει με πολύ σαφή τρόπο στο άρθρο 41 πότε και πώς διαλύεται η Βουλή. Άρα, η αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος είναι μια συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και φυσικά δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα στις ενέργειες του» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος εξάλλου στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι εάν οι χτεσινές εκλογές ήταν βουλευτικές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε έναν μεγάλο αριθμό εδρών, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ωστόσο δεν είναι σε θέση να πει ποια θα ήταν η κυβέρνηση που θα μπορούσε να σχηματιστεί, «αν θα είναι κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ή άλλων εταίρων», «ποιου χρώματος, ποιας κατεύθυνσης;». «Τζίφος, αδιέξοδο, αντίφαση και αποκάλυψη πάρα πολύ περίεργων προθέσεων» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει: «Πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, προτείνουν να πάει η χώρα σε εκλογές για να δημιουργηθεί ποια κυβερνητική πλειοψηφία, ποια κυβέρνησης επί ποιας πολιτική; Με το ΚΚΕ, με το Ποτάμι, πέραν του κ. Καμμένου;». «Φυσικά ελπίζω ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις ψήφους της ΧΑ» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη στη 1 μετά το μεσημέρι, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται για τη συνάντηση των πρωθυπουργών και αντιπροέδρων των κυβερνήσεων των 19 κρατών- μελών που ανήκουν στο ΕΣΚ.

Σκληρή απάντηση στην πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας εξέδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών στο skai.gr/ekloges

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ