Μέρκελ: Έκπληξη και απογοήτευση από την ευρω-ενίσχυση της ακροδεξιάς

Την έκπληξη και την απογοήτευσή της για την ενίσχυση ορισμένων ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων στις Ευρωεκλογές εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι αξιοσημείωτο και λυπηρό», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο.

Ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές σημείωσαν εντυπωσιακές εκλογικές νίκες χθες, Κυριακή, στη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς οι επικριτές της ΕΕ υπερδιπλασίασαν τις έδρες τους σε μια ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας και της ανεργίας.

Η καγκελάριος εξέφρασε ωστόσο και την ικανοποίησή της για το «σταθερό αποτέλεσμα» που έφεραν οι συντηρητικοί στις ευρω-κάλπες.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχτηκαν πρώτες δυνάμεις στην Γερμανία, όπως το αποτέλεσμα επισκιάστηκε από την επίδοση του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία, που έλαβε ποσοστό 6,5%, αλλά και του γεγονός ότι ένας εκπροσώπος του φιλοναζιστικού Εθνικου Κόμματος Γερμανίας πήρες 0,8%.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι το κύριο αντικείμενο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Χαιρετίζοντας «την καλή εκστρατεία» που διεξήχθη με επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία επέτρεψε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να γίνει η πρώτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, η Μέρκελ δήλωσε πως πρέπει τώρα να διεξαχθούν «συζητήσεις» για να διορισθεί ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο